Domowy pasztet z królika

Domowy pasztet z krolika

Mój pierwszy pasztet z królika smakował wybornie. Robiłam go troszkę inaczej niż wszyscy ale tak zawsze robiła moja Mama więc chciałam sobie przypomnieć ten smak dzieciństwa. Większość przepisów na pasztet z królika zaleca tylko gotowanie mięsa, inne najpierw przesmażenie na palelni a później gotowanie, a ja robię jeszcze inaczej…;) Pamiętam, że jak Mama podsmażała ugotowane mięso na suchej patelni to bardzo chętnie wybierałam co bardziej chrupiące kawałki, żeby sprawdzić czy już są wystarczająco chrupiące;) Dzięki takiemu podsmażaniu mięsa pasztet z królika nabiera innego, ciekawszego smaku. Nie ma co się martwić, że podsmażone mięso jest suche bo przecież do pasztetu dodaje się również tłuste mięso i boczek. Jedyną czynnością, której nie lubię przy robieniu pasztetu to mielenie mięsa dlatego muszę przyznać bez bicia, że mój pasztet był mielony tylko raz a w przepisie podaję, że dwa…. bo tak powinno być ale….cóż nie jestem doskonała…;)

Domowy pasztet z królika – składniki:

  • 1 królik ok. 1.3 kg
  • ok. 400 g łopatki
  • ok. 400 g wątróbki drobiowej
  • ok. 300g boczku
  • 1 czerstawa bułka
  • 2 cebule
  • 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
  • 4-5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 4-5 liści laurowych
  • 8 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz, oliwa, majeranek, gałka muszkatałowa

1. Królika pokroić na części i z łopatką przełożyć do rondelka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i por. Zalać wodą i dodać  liście laurowe, pieprz, jałowiec i rozmaryn, sól. Gotować do miękkości. Ostudzić.

Domowy pasztet z krolika Domowy pasztet z krolika

2. Mięso królika uważnie obrać z kości i przesmażyć na suchej patelni do zrumienienia.

Domowy pasztet z krolika Domowy pasztet z krolika

3. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Jak cebula jest już miękka dodać umytą, oczyszczoną z błonek i osuszoną wątróbkę. Smażyć całość kilka minut aby tylko z wierzchu wątróbka się ścięła a w środku powinna być różowa.

4. Bułkę namoczyć w bulionie z ugotowanego królika i odcisnąć. Wywar zostawić.

5. Obsmażone mięso z królika, ugotowaną łopatkę, podsmażoną cebulę i wątróbkę, odciśniętą bułkę i boczek surowy (bez skóry) przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, dodać majeranku i gałki muszkatołowej. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt zbita dodać odrobinę bulionu. Ubić białka z odrobiną soli i połączyć z masą pamiętając, żeby najpierw trochę masy włożyć do piany i wymieszać a następnie delikatnie taką pianę łączymy z masą.

Domowy pasztet z krolika Domowy pasztet z krolika Domowy pasztet z krolika Domowy pasztet z krolika Domowy pasztet z krolika Domowy pasztet z krolika Domowy pasztet z krolika

6.Przekładamy masę do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia.

7.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok 1 godzinę.

Smacznego :)

Domowy pasztet z krolika

Zobacz też: