Drożdżówka dyniowa

Drozdzowka dyniowa

Kiedy znalazłam przepis na drożdżówkę dyniową na blogu Łucji to od razu – jako zdeklarowana dynioholiczka – dopisałam ją do swojej listy przepisów do zrobienia… I nadszedł wreszcie czas i mogłam ją przygotować… Niestety nie wyszły mi takie piękne dziury jak Łucji, ale drożdżówka dyniowa i tak była pyszna, wilgotna, z nutą pomarańczy i pyszną cynamonową kruszonką. Zapraszam 🙂

Drożdżówka dyniowa

Składniki na długą keksówkę:

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 190 ml puree z dyni
  • 30 g roztopionego, lekko przestudzonego masła lub 30 ml oleju rzepakowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej)
  • 15 g świeżych drożdży (u mnie 7g drożdży instant)
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 60 g roztopionego gorącego masła + łyżka do posmarowania ciasta

1. Połączyć drożdże z połową mleka i odrobiną cukru, zostawić na 10-15 minut, aby ruszyły.

Przygotowanie drozdzowki dyniowej

2. Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem/olejem i skórką pomarańczową.

Przygotowanie drozdzowki dyniowej

3. Przesianą mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej-ja nie dosypywałam a ciasto nie było wcale rzadkie. Z ciasta uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Przygotowanie drozdzowki dyniowej Przygotowanie drozdzowki dyniowej Przygotowanie drozdzowki dyniowej

4. W tym czasie przygotować kruszonkę: Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać gorące masło i wymieszać widelcem, następnie palcami. Gdyby była za mokra dodać 1-2 łyżki mąki.

Przygotowanie drozdzowki dyniowej Przygotowanie drozdzowki dyniowej

5. Wyrośniętym ciastem mocno uderzyć o blat i krótko wyrobić. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować masłem i obsypać kruszonką. Przykryć i odstawić ciasto do napuszenia – powinno podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka.

Przygotowanie drozdzowki dyniowej Przygotowanie drozdzowki dyniowej Przygotowanie drozdzowki dyniowej Przygotowanie drozdzowki dyniowej

6. Po przestudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Drozdzowka dyniowa

Drozdzowka dyniowa

 

Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014

Festiwal Dyni 2014