Drożdżówka z serem
Kiedy zobaczyłam zdjęcie tej drożdżówki z serem to od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Takimi tradycyjnymi ciastami się wtedy zajadaliśmy i do tej pory zresztą bardzo takie ciasta drożdżowe lubię. 🙂 Z przygotowaniem tego ciasta właściwie nie miałam żadnych kłopotów. Jedyny błąd, jaki zrobiłam to użyłam do niego mąki chlebowej a nie dodałam więcej mleka i przez to ciasto nie było bardzo wilgotne. Za to masa serowa rozpływała się w ustach. 🙂 Zapraszam, oto pyszna drożdżówka z serem 🙂
Drożdżówka z serem
Składniki:
CIASTO:
- 600 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- ok. 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- op. 16 g cukru wanilinowego
- niewielka ilość jajka do posmarowania kratki
MASA SEROWA:
- 500 g białego sera trzykrotnie mielonego
- 1/2 szklanki cukru
- 120 g masła
- 3 jajka
- skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny
- mała łyżeczka olejku pomarańczowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 garście drobnych rodzynek
CIASTO
Mąkę przesiać do miski.
W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, dwoma łyżkami mąki i letnim mlekiem (wszystkie składniki wzięte ze składników odmierzonych do przygotowania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stopić i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę.
Do przesianej mąki dodać utarte żółtka, ubite białka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać najpierw łyżką a następnie ręką lub mikserem. Dodać stopione masło i wyrabiać dalej do całkowitego wchłonięcia.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1 godziny)
MASA SEROWA
Oddzielić białka od żółtek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Dodawać porcjami ser, a następnie mąkę i suche rodzynki.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową.
Blachę o wymiarach 23×34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i krótko wyrobić. Odkroić 2/3 i rozwałkować na wielkość trochę większą niż spód foremki. Wyłożyć je na spód blaszki i wykleić brzegi.
Na ciasto wyłożyć masę serową. Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkować, pokroić w paseczki i ułożyć je w kratkę (najlepiej po skosie) na masie serowej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ostatniego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed włożeniem ciasta kratkę na wierzchu masy serowej posmarować małą ilością roztrzepanego jajka. Piec 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 30 minut. Studzić na kratce.
Smacznego 🙂
Źródło: Facebook, Smaczne, zdrowe wyroby domowe
Pati
09/03/2015 @ 10:36
Przepyszny pomysł z kratką!
Ola in the kitchen
09/03/2015 @ 10:16
Ja, również jestem wielka fanką drożdżówki z serem 😀
Marzena
09/03/2015 @ 00:12
Bez rodzynek jak dla mnie, ale wygląda rewelacyjnie:-)
babeczka
08/03/2015 @ 13:16
Drożdżówka wygląda rewelacyjnie a zdjęcia są przepiękne! 🙂
Lukrowana Słodycz
07/03/2015 @ 16:23
Jak to przepysznie wygląda! Gdyby nie mój “talent” do drożdżowych.. Zrobiłabym! :>
domowacukierniaewy.blox.pl
06/03/2015 @ 12:18
Jest doskonała, sięgam po kawałek tej pysznej drożdżówki 🙂
Kolizje Smakow
06/03/2015 @ 11:51
Cudowne, z wielką chęcią bym zjadła kawałek albo dwa 🙂
Amber
06/03/2015 @ 10:15
Pychota!
Z tym ciastem łączą mnie sentymentalne wspomnienia.
Podobne piekła moja ukochana babcia Helena…
Salvador Dali
06/03/2015 @ 09:14
ulala.. cud, miód, malina.. najlepsze ciasto dzieciństwa: drożdże, ser i rodzynki! 🙂
Łucja
06/03/2015 @ 09:06
Zjadałbym 🙂 Bardzo podobną moja babcia piekła co sobotę 🙂
Natalia - Poezja Smaku
06/03/2015 @ 01:22
Ale rozpusta! Pycha
Nemi
05/03/2015 @ 19:49
Rozpływam się przed monitorem:)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
05/03/2015 @ 16:25
O matko jak ona wygląda 😀
Też najbardziej lubiłyśmy w dzieciństwie z serem lub budyniem 🙂
Konczi i Szpileczka
05/03/2015 @ 10:49
Wygląda bardzo apetycznie!
majka
05/03/2015 @ 08:43
Widac, ze pyszna! Z serem…moja ulubiona 🙂