Dynia na ostro według Nigela Slatera
Jesień idzie, nie ma na to rady… O ile ciągle nie pada to można jakoś wytrzymać… A jak pada to najlepiej spędzać czas w kuchni przy przygotowaniu jakichś rozgrzewających potraw 🙂 Rozpoczął się już sezon na potrawy z dyni… i można z niej przygotować ciasta, ciasteczka, muffiny i całe mnóstwo innych pysznych potraw, ale ja chciałam czegoś rozgrzewającego… Pomyślałam, że dynia na ostro to będzie świetny pomysł na deszczowe popołudnie. Wybrałam przepis Nigela Slatera i zupełnie mnie zaskoczyło takie połączenie dyni z boczkiem i chili, ale to ciekawa odmiana od tych wszystkich słodkich przepisów… Polecam 🙂
Dynia na ostro – składniki:
- kawałki dyni ok. 0,5 kg (ugotowane na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku)
- kilka plastrów boczku
- 2-3 ząbki czosnku w plasterkach
- papryczka chili, rozmaryn, świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
Na patelni podsmażam pokrojony boczek, dodaję czosnek, chili i rozdrobniony rozmaryn.
Po kilku minutach dodaję kawałki dyni, doprawiam solą i pieprzem i posypuję świeżą natką pietruszki.
Podaję z grzankami z masłem czosnkowym ale w orginalnym przepisie dodawało się czerstwe pieczywo do potrawki.
Smacznego 🙂
Drożdżowe ślimaczki z dynią - Przepis na ślimaczki drożdżowe
09/09/2013 @ 00:05
[…] Tyle jest przepisów do wypróbowania… Na razie na blogu znajdziecie przepis na dynię na ostro od której się wszystko zaczęło…, oraz na kilka innych przepisów – poszukajcie w […]
Ciasto z dyni - przepis na ciasto dyniowe z posypką migdałową
08/04/2013 @ 12:11
[…] dyni na ostro, pysznym kremie z dyni, chlebie dyniowym przyszedł czas na… ciasto z dyni […]
Spicy pumpkin by Nigel Slater « Delicious cooking
28/10/2012 @ 22:28
[…] & Full recipe: ugotujmyto.pl. Sunday, October 28th, 2012 at 11:29 am Photos Feed Comments Previous […]
Natalia
23/10/2012 @ 00:01
Tak jak obiecałam – tam zrobiłam. PYSZNA! 🙂
Dynia na ostro wg Nigela Slatera | Poezja smaku
23/10/2012 @ 00:00
[…] na ostro wg Nigela Slatera Gdy zobaczyłam ten przepis na ciekawym blogu ugotujmyto.pl od razu wiedziałam jak wykorzystam moją dynię Hokkaido. […]
Krem z dyni - Przepis na zupę krem z dyni
16/10/2012 @ 23:07
[…] ale teraz to już miłość po grób! Zaczęło się od pierwszego spotkania z dynią na ostro (zobacz tutaj), ale to było dla mnie za […]
Dorota
12/10/2012 @ 14:17
Smakowało tak, że na pewno jeszcze to powtórzę..:)! Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:17
Dziękuję i czekam na informacje jak smakowało :)!Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:16
Dziękuję… ale to danie było apetyczne:)! Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:15
Dziękuję Samantho :)! Ciągle jednak się uczę robić zdjęcia…. Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:14
Moje też :)! Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:14
Było pyszne i na pewno powtórzę….:)! Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:13
Koniecznie bo warto:)! Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:13
Bardzo lubię jego programy… to proste i smaczne przepisy dla każdego :)!Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:12
A ja czekam na Twoją sałatkę z dyni:)! Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:11
I to pyszny pomysł na dynię :)! Pozdrawiam!
Dorota
12/10/2012 @ 14:10
Koniecznie :)! Pozdrawiam!
Natalia
11/10/2012 @ 12:55
To mi si podoba, muszę wypróbować!
Izabela
10/10/2012 @ 18:39
kolejny pomysl na dynie ;))
Usagi
09/10/2012 @ 08:59
Na pewno wypróbuję. Mam straszny pęd na dynię w tym roku 🙂
soulstorm-everywhere
08/10/2012 @ 19:04
oglądałam o nim ostatnio film. rewelacja 😉
wiec przepis daję do zakładki do zrobienia.
Loreta
08/10/2012 @ 18:02
Jeszcze nie jadłam dyni w tym sezonie, aż mi wstyd. Muszę to koniecznie zmienić 🙂
Pan Deserek :)
08/10/2012 @ 17:46
Wygląda rewelacyjnie – musi być pyszne 🙂
Agata
08/10/2012 @ 16:44
Fajna, prosta i efektowna przystawka, zdecydowanie moje smaki 🙂
Samantha
08/10/2012 @ 13:03
Smakowicie i bardzo kusząco, tym bardziej, że lubię kuchnie Slatera, więc musi smakować wybornie !!! Zdjęcia rewelacyjne i cudne ! Pozdrawiam 🙂
Brenia
08/10/2012 @ 09:34
Ależ apetyczne zdjęcia!
Magda
08/10/2012 @ 09:18
Świetny przepis. Całkiem inny niż te dotychczas mi znane. Koniecznie przetestuję. Ale dodam trochę masła…
zjedz_mnie
08/10/2012 @ 08:08
Patrząc na to danie nasuwa mi się tylko jedno-musi wspaniale smakować:)