Dynia na ostro według Nigela Slatera

Dynia na ostro

Jesień idzie, nie ma na to rady… O ile ciągle nie pada to można jakoś wytrzymać… A jak pada to najlepiej spędzać czas w kuchni przy przygotowaniu jakichś rozgrzewających potraw 🙂 Rozpoczął się już sezon na potrawy z dyni… i można z niej przygotować ciasta, ciasteczka, muffiny i całe mnóstwo innych pysznych potraw, ale ja chciałam czegoś rozgrzewającego… Pomyślałam, że dynia na ostro to będzie świetny pomysł na deszczowe popołudnie. Wybrałam przepis Nigela Slatera i zupełnie mnie zaskoczyło takie połączenie dyni z boczkiem i chili, ale to ciekawa odmiana od tych wszystkich słodkich przepisów… Polecam 🙂

Dynia na ostro – składniki:

  • kawałki dyni ok. 0,5 kg (ugotowane na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku)
  • kilka plastrów boczku
  • 2-3 ząbki czosnku w plasterkach
  • papryczka chili, rozmaryn, świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz

 

Na patelni podsmażam pokrojony boczek, dodaję czosnek, chili i rozdrobniony rozmaryn.

Dynia na ostro

Po kilku minutach dodaję kawałki dyni, doprawiam solą i pieprzem i posypuję świeżą natką pietruszki.

Dynia na ostro

Podaję z grzankami z masłem czosnkowym ale w orginalnym przepisie dodawało się czerstwe pieczywo do potrawki.

Dynia na ostro

Dynia na ostro

Dynia na ostro

Smacznego 🙂