Dyniowa chałka domowa

Dyniowa chalka domowa

Kocham dynię i z wielką chęcią sprawdzam przepisy z jej wykorzystaniem! Zawsze cieszę się jak znajdę jakiś smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na chałkę dyniową, który znalazłam na blogu razadobrze.blogspot.co.uk. Dyniowa chałka domowa jest cudnie mięciutka i wilgotna z pomarańczową nutą. Z przepisu przygotowałam dwie chałki, z czego jedną z cynamonową kruszonką… Chałka dyniowa jest wypiekiem, który naprawdę warto przygotować tej jesieni :)! Zapraszam :)

Dyniowa chałka domowa

Składniki: na dwie średnie chałki

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży (u mnie 2 opakowania po 7g drożdży instant)
  • 150 ml letniego mleka
  • 40 g cukru pudru
  • 150 g dyniowego puree
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Kruszonka: http://ugotujmyto.pl/drozdzowka-dyniowa/

Dodatkowo: 3 łyżki mleka

1. Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw robimy zaczyn: Mąkę przesiać do dużej miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru pudru i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Ponieważ korzystałam z drożdży instant to od razu wszystko dokładnie wyrobiłam na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Przygotowanie chalki dyniowej Przygotowanie chalki dyniowej

 

2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na dwie części. Każdą część podzielić na trzy części i z każdej części uformować wałek. Zapleść warkocz i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w małej keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Przygotowanie chalki dyniowej Przygotowanie chalki dyniowej Przygotowanie chalki dyniowej Przygotowanie chalki dyniowej Przygotowanie chalki dyniowej

3. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem. Można posypać cynamonową kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut.

Przygotowanie chalki dyniowej Przygotowanie chalki dyniowej Przygotowanie chalki dyniowej

Smacznego :)

Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” – w listopadzie prowadzone przez „Grahamka, weka i kajzerka

 

Dyniowa chalka domowa

Dyniowa chalka domowa

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: