Dyniowe rogaliki drożdżowe

Dyniowe rogaliki drozdzowe

Jak wiecie mam bzika… na punkcie dyni i dodatkowo – jeden bzik to mało 😉 – na punkcie pieczenia chleba… Takie życie..;)! Mojego chlebowego bzika usilnie staram się poskromić, bo niestety nie jesteśmy w stanie tych bochnów i bochenków i bułeczek przejeść… Gorzej jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. 😉 Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania… Tak, jak w przypadku tych boskich drożdżowych rogalików dyniowych z malinami i -u mnie- z białą czekoladą… które odkryłam na Cudach i cudeńkach. Czy można było przejść obok nich obojętnie..;)? Nie ja… Zrobiłam je… i oczywiście smakowały rewelacyjnie! Wbrew pozorom rogaliki nie są słodkie, więc dodatek marcepanu czy czekolady jest tu usprawiedliwiony…;) Dla lubiących słodsze wypieki polecam polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady…

Dyniowe rogaliki drożdżowe

Składniki:

  • 700 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant 7g
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej)
  • 2 jajka
  • ok. 200 g malin (u mnie mrożone)
  • 50 g marcepanu (lub białej czekolady)
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)

1. Podgrzać w rondelku mleko z cukrem i mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.

2. Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny.

Dyniowe rogaliki drozdzowe Dyniowe rogaliki drozdzowe Dyniowe rogaliki drozdzowe Dyniowe rogaliki drozdzowe Dyniowe rogaliki drozdzowe

3. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy je na kształt koła i kroimy (najłatwiej najpierw na 4 części a później każdą część na pół). Na każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy po kawałku marcepanu lub białej czekolady i po kilka malin. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut.

Smacznego 🙂

Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach

Dyniowe rogaliki drozdzowe

Dyniowe rogaliki drozdzowe