Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretonsku

Fasolka po bretońsku to jedna z potraw, którą chyba każdy zna… Jedni bardzo ją lubią, inni mniej… Niby dobrze znana i prosta w przygotowaniu, a jednak każdy ma swój ulubiony sposób jej przyrządzania. Ja lubię ją na tyle, żeby raz na jakiś czas zrobić i cieszyć się jej smakiem ale nie na tyle, żeby przygotowywać ją raz w tygodniu… 😉 Miseczka fasolki po bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł 🙂

Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 500 g fasoli Jaś
  • 400 g kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego
  • 3 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego
  • około 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3-4 listki laurowe
  • 6-8 ziaren pieprzu
  • 3 ząbki czosnku, pokrojonego
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz, papryka
  • szczypta cukru

1. Dzień wcześniej zalać fasolę dużą ilością zimnej wody -fasola sporo pęcznieje- i zostawić na całą noc ale nie dłużej niż 12 godzin, bo wtedy zaczyna się proces fermentacji.

2. Następnego dnia fasolę przełożyć do dużego rondelka i zalać wodą trochę powyżej poziomu fasoli. Są dwie szkoły: jedna mówi, żeby fasolę gotować w tej samej wodzie w której się moczyła aby skorzystać z wszystkich dobrodziejstw, które fasola oddaje do wody. Druga szkoła mówi, żeby po namoczeniu wodę z fasoli odlać, fasolę przepłukać i gotować w czystej wodzie aby uniknąć sensacji jelitowych. Każdy robi jak chce 😉 Do wody dodać listki laurowe i ziarnka pieprzu ale nie solić na tym etapie, żeby fasola nie była twarda. Gotować aż fasola będzie miękka ale nie rozgotowana.

Fasolka po bretonsku

3. Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, dodać pokrojoną kiełbasę a jak się podsmaży dodać cebulę i czosnek. Całość smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli i zmięknie.

Fasolka po bretonsku Fasolka po bretonsku

4. Do rondelka z ugotowaną fasolą dodać zmiksowane pomidory, koncentrat, podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem. Doprawić majerankiem, solą, zmielonym pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru. Jeśli lubimy -jak my- trochę ostrzejsze smaki, to można dodać pieprzu kajeńskiego lub chili mielonego. Gotować kolejne 10-15 min. U mnie – ponieważ nie dolewałam dużo wody – sos był gęsty i nie musiałam robić do niego zasmażki.

Fasolka po bretonsku Fasolka po bretonsku

Smacznego 🙂

Fasolka po bretonsku

Print Friendly
Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: