Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą
Staram się jak mogę powstrzymywać mojego dyniowego bzika, ale czasami jest to po prostu niewykonalne..;)! Bo niby jak mam przejść obojętnie obok przepisu na focaccię dyniową, którą znalazłam na blogu Bei. Przecież naprawdę nie można zostać obojętnym na takie smakowite cudeńko. 😉 Musiałam je od razu zrobić… :)! A że prawie zawsze jakąś dynią dysponuję – w UK dynia butternut czyli piżmowa jest w sprzedaży cały rok… 🙂 – to od razu zabrałam się za wykonanie tej focacci. Ciasto wyszło aksamitne a dodatek karmelizowanej cebuli zwala z nóg… Jestem przekonana, że ta focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą spełni oczekiwania wszystkich fanów dyni, a może i nie tylko… 🙂
Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą
Składniki:
- 325 g mąki pszennej
- 100 g mąki razowej
- 150 g gęstego puree z dyni (u mnie z dyni piżmowej)
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- ok. 250 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- dodatkowo oliwa do formowania i do polania ciasta
- 3 czerwone cebule
- 3 łyżki ciemnego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- tymianek, sól
1. Cebule obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę aby była miękka ale nie spalona. Dodać cukier, ocet balsamiczny i tymianek i dusić aż cukier się rozpuści a ocet odparuje. Zostawić do ostygnięcia.
2. Do mąk dodać suche drożdże, sól, puree z dyni, oliwę i wodę. Wyrobić robotem lub ręcznie aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto powinno być dość luźne, ale jeśli jest za bardzo luźne to można dodać więcej mąki. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę (25x 38 cm) wysmarowaną oliwą. Formując ciasto najlepiej lekko posmarować dłonie oliwą.
3. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania na około 40 minut W wyrośniętym cieście zrobić zagłębienia palcami i wyłożyć na wierzch przestudzoną cebulę i polać 2-3 łyżkami oliwy wymieszanymi z pół łyżeczki oregano. Lekko posolić. W stawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20-30 minut aż wierzch zacznie się rumienić. Jeśli rumieni się za bardzo można przykryć foccacię folią aluminiową.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach“
Zosia
19/05/2015 @ 23:41
Nie wiem czy będę umiała taką ładną zrobić… :/
Pati
19/11/2013 @ 13:19
Świetny pomysł!
lutka40
17/11/2013 @ 20:45
mniam !!!
Kaś
14/11/2013 @ 18:00
ja kilka dni temu upiekłam chleb z karmelizowaną cebulą – absolutnie fantastyczny dodatek do pieczywa
Ola in the kitchen
14/11/2013 @ 15:46
Ja bym była przeszczęśliwa posiadając kawałek 😀
Smaczny kąsek
13/11/2013 @ 22:50
Ale to smacznie wygląda! Fajny pomysł na przekąskę lub sycącą kolację 🙂
kulinarny blog saman
13/11/2013 @ 21:17
Uwielbiam z pomidorami, z oliwkami, ale dyniowa z karmelizowaną cebulą, to już musi smakować wyśmienicie 🙂
skoraq cooks
13/11/2013 @ 20:41
Co tu dużo pisać. To zdecydowanie moje smaki, więc jestem absolutnie na tak 😀
Anita
13/11/2013 @ 16:31
Pycha po prostu pycha.
Dorota
13/11/2013 @ 19:40
O tak:)!
napiecyku
13/11/2013 @ 12:36
Lubię tego rodzaju pieczywo. Czerwona cebulka to dobry pomysł do tego rodzaju wypieku
Natalia - Poezja Sma
13/11/2013 @ 00:11
Ale się zrobiłam głodna!
basinepichcenie
12/11/2013 @ 19:57
Wcale się nie dziwię, że nie dało rady przejść obojętnie… ja teraz patrzę i już myślę jakby tak zrobić, kiedy, co i jak… wygląda cudownie i przepysznie
Dorota
13/11/2013 @ 19:39
Na pewno będzie smakowało :)!
domowacukierniaewy.b
12/11/2013 @ 16:22
Kolejny przepis, którym czarujesz mnie kulinarnie 🙂
Dorota
13/11/2013 @ 19:39
Bardzo dziękuję :)! Pozdrawiam!
zjedz_mnie
12/11/2013 @ 09:56
Też sobie obiecuję i twarda jestem w tym postanowieniu… do kolejnego przepisu 🙂 Focaccia apetycznie, a ta cebulka 🙂
martawkuchni.blog.pl
12/11/2013 @ 09:06
lubie takie dania:) wyglada mega apetycznie:)
gin
12/11/2013 @ 00:12
Jest w niej wszystko, co najbardziej lubię. Musiałą smakować obłędnie 🙂
Dorota
13/11/2013 @ 19:38
O tak…:)
Łucja
11/11/2013 @ 21:28
fantastyczna 🙂 też bym nie przeszła obok niej obojętnie 🙂
Amber
11/11/2013 @ 17:28
Obojętnie…Nie!
Pyszny widok.
Luka Li
11/11/2013 @ 17:08
Wspaniała ta Focaccia!
pieczarka mysia
11/11/2013 @ 16:03
Obok takie focacci na pewno nie przejdę obojętnie 🙂 wygląda pysznie!
PS. Musisz koniecznie spróbować rogala marcińskiego (nawet kupnego) bo są pyszne! 🙂
Dorota
13/11/2013 @ 19:37
Jak tylko będę w Polsce na pewno poszukam :)! Pozdrawiam :)!
Ania
11/11/2013 @ 10:59
szalejesz z tą dynią:) fajny dodatek w postaci karmelizowanej cebulki:)
Dorota
13/11/2013 @ 19:37
Totalne szaleństwo dyniowe :)!
Bea
11/11/2013 @ 08:09
Piekna!!! Milo mi, ze przepis sie przydal 🙂
A od jedzenia dyni absolutnie nie nalezy sie powstrzymywac! Wrecz przeciwnie 😉
Pozdrawiam serdecznie!
Dorota
13/11/2013 @ 19:36
Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!