Focaccia na oleju rzepakowym

Przepis na focaccię na oleju rzepakowym

Ponieważ z wielką przyjemnością zostaliśmy częścią akcji Pokochaj olej rzepakowy organizowanej przez portal pokochajolejrzepakowy.pl, postanowiłam sprawdzić czy olej rzepakowy nazywany oliwą Północy sprawdzi się w przepisach jednoznacznie kojarzonych z oliwą z oliwek takich jak włoska focaccia. Focaccia na oleju rzepakowym wyszła równie pulchna i delikatna jak na oliwie. Chlebek – ze względu na dodanie suszonego rozmarynu do ciasta – jest bardzo aromatyczny. Najbardziej lubimy go maczać w… nie zgadniecie… w smakowym oleju rzepakowym… ;) Tak na marginesie – polubiliśmy olej rzepakowy jeszcze zanim przystąpiliśmy do akcji „oficjalnego” promowania, już kilka tygodni wcześniej kupiliśmy (w UK) kilka buteleczek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno o różnych smakach, między innymi chili, wędzonego i borowików. W Polsce można też już kupować olej rzepakowy smakowy i wykorzystywać go do sałatek czy jako dip do świeżego pieczywa, naprawdę smakuje wybornie. Polecam gorąco!

Przypominam również o wciąż trwającym konkursie z atrakcyjnymi nagrodami – po szczegóły zapraszam tutaj: http://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody/.

Focaccia na oleju rzepakowym

Składniki:

  • 400 g mąki chlebowej
  • 1.5 łyżeczki suchych drożdży
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego + więcej do polania wierzchu
  • 0.5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 250 ml letniej wody
  • sól gruboziarnista, gałązka świeżego rozmarynu i czarne oliwki na wierzch

1. Drożdże i cukier zmieszać z 3 łyżkami letniej wody i odstawić na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

2. Przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy, sól, rozmaryn, 4 łyżki oleju rzepakowego, pieprz i około 250 ml letniej wody wyrobić ręcznie lub robotem około 10 minut aż ciasto będzie sprężyste. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i wysmarować delikatnie olejem całe ciasto. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów na 1-2 godziny (aż podwoi objętość).

Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym

3. Wyjąć ciasto z miski i delikatnie zagnieść a następnie dłońmi rozciągnąć na blaszce o wymiarach 23×32 cm wysmarowanej olejem rzepakowym. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym

4. Delikatnie palcami zrobić zagłębienia w cieście. Ułożyć na cieście odsączone oliwki, posypać rozmarynem i solą gruboziarnistą. Polać delikatnie olejem rzepakowym.

Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym

5. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 min.

Smacznego :)

Przepis na focaccię na oleju rzepakowym

Przepis na focaccię na oleju rzepakowym

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: