Grillowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami

Grillowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami

 

To już moje drugie połączenie gruszek z orzechami i serem pleśniowym ale teraz na ciepło. Pycha! Najlepiej smakuje z winem…

Grilowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami – składniki:

  • 1-2 gruszki
  • kawałek sera pleśniowego
  • garść posiekanych orzechów
  • 100 ml wina czerwonego lub porto

Marynata:

  • sok z 1 cytryny
  • cynamon (sypany lub laseczka cynamonu)
  • kilka goździków
  • kilka gwiazdek anyżu
  • ok. 2-3 łyżek wody na 500 ml wody

 

Obieram gruszki i kroję na połówki. Wydrążam gniazda nasienne i wstawiam do garnka ze składnikami marynaty.

Grillowane gruszki z serem i orzechami

Gotuję na małym ogniu aż gruszki będą miękkie.

Wino lub porto wlewam do małego garnuszka i wstawiam na małym ogniu aż odparuje do 1/3 objętości.

Ser i orzechy siekam i układam na gruszkach i grilluję w piekarniku. Przed podaniem polewam zredukowanym winem.

Grillowane gruszki z serem i orzechami

Grillowane gruszki z serem i orzechami

Grillowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami

Grillowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami

 

Smacznego :)

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: