Groch z cebulą

Groch z cebula

Groch z cebulą to jeden z zaległych przepisów wigilijnych, które jeszcze czekają w kolejce do wprowadzenia. Mimo, że za grochem nie przepadam, to ta wersja bardzo mi odpowiada, bo kojarzy mi się ze Świętami. 🙂 Taki groch zawsze przygotowuje moja Mama, a teraz też na stałe gości na moim wigilijnym stole. Jest to bardzo proste danie, które w ferworze przygotowań świątecznych zajmie nam naprawdę mało czasu. Można też tak przygotowany groch wykorzystać również w połączeniu wigilijnym z kapustą, ale akurat taka wersja jakoś nie należy do moich ulubionych… w przeciwieństwie do kapusty z grzybami, która też czeka w kolejce na bloga… 😉

Groch z cebulą – Składniki:

  • 500 g grochu (ja miałam tylko połówki ale można użyć całych ziaren)
  • 2-3 cebule
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

Jeśli korzystamy z grochu w ziarnach to należy go zalać dużą ilością zimnej wody i zostawić na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę w której groch się moczył, wlewamy świeżej wody na tyle, żeby przykrywała groch i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości czyli ok. 1-1,5 godz. Jeśli mamy połówki ziaren to możemy je tylko opłukać i wstawić do gotowania ale ja zawsze też je namaczam na ok. 1-2 godziny po czym odlewam wodę i dolewam świeżej i gotuję do miękkości czyli ok. 40-60 min.

Groch z cebula

Groch z cebula

Jak groch zaczyna już być miękki dodajemy do niego posiekaną i uduszoną na oliwie cebulkę z oliwą w której się dusiła i duuużo pieprzu. Dodatkowo oprócz dodanej cebulki z oliwą dodajemy jeszcze więcej oliwy, ponieważ potrawa ma się zrobić bardziej zawiesista, ja zawsze dolewam na oko, ale myślę że może to być nawet pół szklanki. W razie potrzeby poprawiamy też solą ale danie z założenia ma być pieprzne :)!

Smacznego 🙂

Groch z cebula