Gruszki na cieście francuskim

Ostatnio lubię eksperymentować z ciastem francuskim… Muszę powiedzieć, że sama jestem zaskoczona rezultatami… Dzisiejsza propozycja to gruszki w cieście francuskim – serdecznie zapraszam. :)

Gruszki w cieście francuskim

Potrzebujemy:

  • 4 połówki gruszek w syropie
  • ciasto francuskie około 23×20 cm
  • płatki migdałowe
  • roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

I na kruszonkę:

  • 120 g mąki
  • 70g cukru muscovado
  • ok. 70 g masła

 

Ciasto kroję na 4 kwadraty i smaruję roztrzepanym jajkiem. Układam pokrojone na plastry gruszki z syropu. Ugniatam mąkę z cukrem muscovado i masłem na kruszonkę. Konsystencja będzie inna niż zwykłej kruszonki, ponieważ ten cukier jest bardzo wilgotny.

Rozdrabniam kruszonkę na gruszki i posypuję płatkami migdałów.

Wkładam do nagrzanego do temperatury 220-230 stopni piekarnika na 20 minut.

Pyyyyychaaaa….! :)

Inna wersja:

Nakładam połówki gruszek z syropu na ciasto, posypuję startą, gorzką czekoladą. Posypuję kruszonką i migdałami… Po upieczeniu można podawać na gorąco z lodami…

 

Smacznego :)

Przepis zgłoszony do:

 

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: