Gruszki na cieście francuskim
Ostatnio lubię eksperymentować z ciastem francuskim… Muszę powiedzieć, że sama jestem zaskoczona rezultatami… Dzisiejsza propozycja to gruszki w cieście francuskim – serdecznie zapraszam. 🙂
Gruszki w cieście francuskim
Potrzebujemy:
- 4 połówki gruszek w syropie
- ciasto francuskie około 23×20 cm
- płatki migdałowe
- roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
I na kruszonkę:
- 120 g mąki
- 70g cukru muscovado
- ok. 70 g masła
Ciasto kroję na 4 kwadraty i smaruję roztrzepanym jajkiem. Układam pokrojone na plastry gruszki z syropu. Ugniatam mąkę z cukrem muscovado i masłem na kruszonkę. Konsystencja będzie inna niż zwykłej kruszonki, ponieważ ten cukier jest bardzo wilgotny.
Rozdrabniam kruszonkę na gruszki i posypuję płatkami migdałów.
Wkładam do nagrzanego do temperatury 220-230 stopni piekarnika na 20 minut.
Pyyyyychaaaa….! 🙂
Inna wersja:
Nakładam połówki gruszek z syropu na ciasto, posypuję startą, gorzką czekoladą. Posypuję kruszonką i migdałami… Po upieczeniu można podawać na gorąco z lodami…
Smacznego 🙂
Przepis zgłoszony do: