Jagodzianki

Jagodzianki

Wszyscy robią jagodzianki, więc zrobiłam i ja… 😉 Niestety, mieszkam za granicą i nie mam dostępu do jagód…. Długo odwiedzałam polskie sklepy z nadzieją, że ktoś wreszcie przywiezie jagody tak mi potrzebne do jagodzianek, ale musiałam się jednak obejść smakiem i  upiec jagodzianki z  borówkami amerykańskimi..  Upiekłam je z bardzo dużej porcji i wyszło mi  około 26 jagodzianek. Oczywiście, żadna się nie zmarnowała ;)! Wszystkie zostały pochłonięte do ostatniego okruszka! Jagodzianki są delikatne i pyszne. Zapraszam :)!

Jagodzianki

Składniki (ok. 26 sztuk):

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 5 płaskich łyżeczek drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki oliwy do natłuszczenia
  • 2 żółtka + 1-2 łyżki wody do smarowania bułek

Nadzienie:

  • 500g jagód/ borówek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

1. Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier i masło się rozpuszczą. Zdjąć z palnika i poczekać aż płyn będzie letni.

Przygotowanie jagodzianek

2. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać drożdże. Wlać letnie mleko, żółtka i jajko i sól. Wyrabiać mikserem około 10 minut (lub ręcznie około 20…) aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć ciasto do miski lekko wysmarowanej oliwą i wierzch ciasta również delikatnie posmarować oliwą. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi objętość ( u mnie niecała godzina)

Przygotowanie jagodzianek Przygotowanie jagodzianek

3. Jagody/borówki opłukać i osuszyć. Cukier waniliowy, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać i taką mieszanką obsypać jagody delikatnie je mieszając.

Przygotowanie jagodzianek Przygotowanie jagodzianek

4. Kawałki wyrośniętego ciasta odrywać i delikatnie rozwałkować na grubszy placek. Wykrawać kółka, które po delikatnym spłaszczeniu powinny mieć wielkość dłoni. Na każde kółko nakładać czubatą łyżkę jagód. Skleić dobrze brzegi i układać jagodzianki, zlepieniem na dół, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bułkami. Przykryć bułki czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Przygotowanie jagodzianek Przygotowanie jagodzianek Przygotowanie jagodzianek Przygotowanie jagodzianek Przygotowanie jagodzianek Przygotowanie jagodzianek

5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki smarować żółtkami zmieszanymi z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-20 minut aż nabiorą złotego koloru.

Przygotowanie jagodzianek

6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.

Smacznego 🙂

Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji

Jagodzianki

Jagodzianki