Jeżynowy sernik na zimno

Sernik na zimno jezynowy

Zebrałam w ogrodzie jeżyny i zupełnie nie mogłam się zdecydować co z nimi zrobić bo miałam w głowie tyle pomysłów…:) Niestety nie było ich zbyt wiele więc zdecydowałam, że przygotuję sernik jeżynowy na zimno. Spód do niego zrobiłam z ciasteczek połączonych z czekoladą. Masa jeżynowa wyszła lekko kwaskowa i bardzo kremowa. Niestety nie wystarczyło mi jeżyn żeby wyłożyć na wierzch i zalać je galaretką. Dla mnie połączenie było idealne ….słodki spód z kremową kwaskową serowo-jeżynową masą i galaretka 🙂 Oczywiście można bardziej jeżyny dosłodzić ale po co? Zapraszam na pyszny sernik jeżynowy na zimno…:)

Sernik na zimno jeżynowy

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciasteczek digestive
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 75 g masła

Masa:

  • 600 g serka kremowego (typu Philadelphia)
  • 450 g jeżyn + 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml śmietany 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych

1. Ciasteczka rozdrobnić wałkiem lub robotem na drobno (zobacz np. https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie/) Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej czyli włożyć do szklanej miski umieszczonej na rondelku z gorącą wodą tak, żeby miska nie dotykała wody i mieszać do rozpuszczenia. Połączyć masę z rozdrobnionymi ciasteczkami i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Docisnąć masę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.

Sernik jezynowy na zimno Sernik jezynowy na zimno Sernik jezynowy na zimno Sernik jezynowy na zimno Sernik jezynowy na zimno

2. Jeżyny opłukać i zasypać 4 łyżkami cukru, zmiażdżyć widelcem i zostawić aby puściły sok (najlepiej przygotować je dzień wcześniej) Gotować około 15 minut a następnie przetrzeć przez sito i zostawić do ostygnięcia.

Sernik jezynowy na zimno Sernik jezynowy na zimno

3. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody a gdy napęcznieje dodać 100ml wrzącej wody i dobrze rozpuścić, zostawić do przestygnięcia. Następnie dodać do przetartych jeżyn i dobrze wymieszać.

4. Serek -w temperaturze pokojowej- zmiksować a następnie po trochu dodawać przetarte jeżyny z żelatyną. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem a pod koniec miksowania dodać 2 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać 1-2 łyżki masy jeżynowej i delikatnie wymieszać a następnie po trochu tej śmietany dodawać do serowo-jeżynowej masy i delikatnie mieszać. Wylać na spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki aż masa stężeje. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.

Sernik jezynowy na zimno Sernik jezynowy na zimno Sernik jezynowy na zimno Sernik jezynowy na zimno

Smacznego 🙂

Sernik na zimno jezynowy

Sernik na zimno jezynowy