Karkówka pieczona

Karkowka pieczona

Jeśli chcecie, aby przygotowana przez Was karkówka pieczona rozpływała się w ustach, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Mięso jest delikatne, soczyste i jędrne i idealnie smakuje w tej słodkiej musztardowej glazurze. Mięso idealnie nadaje się na kanapki, ale też będzie wspaniale łączyło się z ziemniaczanym puree, ryżem czy kaszą na obiad. Długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest jednocześnie i dużą wadą i dużą zaletą. Wadą, bo niestety trzeba tyle czekać ale z drugiej strony jak mamy gości wieczorem na obiedzie, to wstawiamy mięso rano i już mamy spokój ;) Bardzo polecam taki sposób na pieczoną karkówkę, bo smakuje wyśmienicie :)

Karkówka pieczona

Składniki:

  • karkówka około 2kg
  • 200 g soli
  • 300 g jasnego cukru muscovado
  • 100 ml syropu klonowego
  • 100 g musztardy ziarnistej
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

1. Mięso opłukać i osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Połączyć sól z 200g cukru (reszta cukru zostaje na później) i obsypać mieszanką dokładnie mięso. Przykryć pokrywką i wstawić na całą noc do lodówki.

Przygotownie karkowki pieczonej

2. Po wyjęciu mięso dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Resztę cukru z syropem i musztardami połączyć i użyć połowę mieszanki do pokrycia mięsa. Tak przygotowane mięso położyć na kratkę w naczyniu (najlepiej, żeby soki ściekały, ale nie ma ich dużo, więc można spróbować piec na zwykłej blaszce) Wstawić do piekarnika nastawionego na 140 stopni na 6 godzin! Wyjąć, polać resztą mieszanki i wstawić na jeszcze 1 godzinę.

Przygotownie karkowki pieczonej Przygotownie karkowki pieczonej Przygotownie karkowki pieczonej Przygotownie karkowki pieczonej

3. Po wyjęciu, przykryć folią i zostawić na 30 minut zanim zaczniemy rozrywać/kroić mięso. (Ja robiłam z 1 kilograma i piekłam łącznie około 5 godzin.)

Smacznego :)

Karkowka pieczona

Karkowka pieczona

Karkowka pieczona

Źródło: www.bbcgoodfood.com

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: