Karkówka ze śliwkami i cynamonem

Karkowka ze sliwkami

Lubię połączenie mięsa z owocami, ale najbardziej jednak lubię do mięsa dodawać śliwki… Na blogu znajdziecie takie połączenia jak http://ugotujmyto.pl/schab-pieczony-jablkowym-sosem/, http://ugotujmyto.pl/pieczona-lopatka-wieprzowa-ze-sliwkami/ czy pasztet http://ugotujmyto.pl/pasztet-domowy-ze-sliwkami/ Tym razem jednak doprawiłam mięso również odrobiną cynamonu. Cynamon nadaje potrawie ciekawą nutkę… należy jednak uważać, żeby nie wsypać go za dużo, bo ma to być tylko nutka cynamonu a nie cynamonowe mięso 😉 Najlepiej zacząć od 1/4 łyżeczki cynamonu a kolejnym razem po prostu dodać go więcej… Karkówka ze śliwkami i cynamonem to może dziwne połączenie, ale na pewno smaczne i warte wypróbowania 🙂

Karkówka ze śliwkami i cynamonem

Składniki:

  • 1-1.5 kg karkówki
  • 10-15 suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 – 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, szczyptą gałki, papryką i zielem angielskim. Przykryć i zostawić na 24 godziny w lodówce.

Przygotowanie karkowki ze sliwkami Przygotowanie karkowki ze sliwkami

2. Mięso podsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Przełożyć mięso i cebulę do rondelka i podlać 400 ml zimnej wody. Dodać płatki chilii, miód, śliwki, sos sojowy i zioła prowansalskie.

Przygotowanie karkowki ze sliwkami Przygotowanie karkowki ze sliwkami Przygotowanie karkowki ze sliwkami

Przykryć i dusić na małym ogniu około 1,5 – 2 godzin aż mięso będzie miękkie.

Smacznego 🙂

Karkowka ze sliwkami

Karkowka ze sliwkami

Print Friendly
Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: