Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel

Klasyczna babka

Właściwie to nie wiem dokładnie, czy ta klasyczna babka jest z przepisu Bożeny Dykiel czy tylko przez nią polecana, ponieważ przeglądałam wycinki z przepisami i znalazłam jeden z kawałkiem zdjęcia Pani Bożeny… Jedyną wadą tej babki jest jej wielkość, bo to bardzo mała porcja, zupełnie niepodzielna przy większej ilości gości przy świątecznym stole, więc najlepiej przygotować od razu z porcji podwójnej…;)

Klasyczna babka – składniki:

  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła (rozpuszczonego i schłodzonego)
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać.

2. Rozpuszczony tłuszcz wlewać cienkim strumykiem do masy cały czas miksując.

3. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.

Klasyczna babka

4. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. /Ciasta wystarcza na małą keksówkę/

Klasyczna babka

5. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odstawać od brzegów.

Smacznego 🙂

Klasyczna babka