Kremowa babka śmietankowa

Kremowa babka smietankowa

Kremowa babka śmietankowa to moja – w tej chwili- ulubiona babka :)! Jest bardzo wilgotna, puszysta i aromatyczna. Nie tylko nadaje się idealnie na świąteczny stół ale także jako zwykłe ciasto do niedzielnej kawy :) Wiele osób mnie pyta jakie są zamienniki serka kremowego typu Philadelphia… Ponieważ od lat nie mieszkam w Polsce, to nie jestem w stanie osobiście tego sprawdzić ale żeby Wam ułatwić przygotowanie tej pysznej babki poszperałam w internecie i przedstawiam Wam takie zamiennki serka Philadelphia: serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kremowy z Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla… Innymi słowy, każdy śmietankowy serek będzie się nadawał równie dobrze. :) Mam nadzieję, że pomogłam…. i że się skusicie, bo naprawdę warto :)!

Kremowa babka śmietankowa

Składniki:

  • 240 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 170 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodać w dwóch partiach serek kremowy. Dodawać po jednym jajku, dobrze ucierając przed dodaniem kolejnego. Dodać wanilię i zmiksować.

Przygotowanie babki smietankowej Przygotowanie babki smietankowej

Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułą.

Przygotowanie babki smietankowej Przygotowanie babki smietankowej

Formę keksówkę o wymiarach około 10 x 20 cm ( u mnie forma do babki ) wysmarować dokładnie miękkim masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto.

Przygotowanie babki smietankowej

Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce. Udekorować lukrem.

Przygotowanie babki smietankowej

Smacznego :)

Kremowa babka smietankowa

Kremowa babka smietankowa

Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-z-serkiem-kremowym-i-lukrem

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: