Królik w śmietanie

Krolik w smietanie

Krolik w smietanie

Potrawka z królika w śmietanie to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo moja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym domem, to jestem przekonana, że potrawka jest doskonała:) Aromatyczna i kremowa z delikatnym mięsem… Jest idealna zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad. Królik w śmietanie może być podawany z ziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)!

Królik w śmietanie – składniki:

  • 1 królik ok. 1.2 kg
  • 1 kostka masła
  • 1 cebula
  • 1-2 białe części pora
  • 5-6 marchewek
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietany
  • sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży, cytryna, rozmaryn

 

1. Królika umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Skropić cytryną, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Krolik w smietanie

2. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać ok. 0,5 litra gorącej wody.

Krolik w smietanie

Krolik w smietanie

Krolik w smietanie

Krolik w smietanie

3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Por oczyścić i pokroić. Cebulę i por zeszklić na maśle, dodać pokrojony czosnek.

Krolik w smietanie

4. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i pora. Doprawić solą i pieprzem. Kilka minut dusić. Przełożyć do naczynia z królikiem. Dodać liście laurowe.

Krolik w smietanie

Krolik w smietanie

Krolik w smietanie

5. Wstawić do piekarnika (lub dusić na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło) na ok. 1.5 godziny w 180 stopniach aż mięso będzie miękkie. Kilka razy w trakcie pieczenia zamieszać potrawkę. Jak mięso jest już miękkie dodać śmietanę i całość jeszcze zapiec/dusić przez chwilę.

Krolik w smietanie

Smacznego 🙂

Krolik w smietanie