Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokansku

Mam znajomego, który praktycznie nie jada warzyw, z mięs tylko kurczaka i nie uznaje większości przypraw oraz nie lubi, żadnych eksperymentów w kuchni… Żal mi trochę człowieka… :( Na szczęście to nikt z bliskich znajomych… ufff. Ja jestem zupełnym kulinarnym przeciwieństwem tego kogoś i zupełnie nie wyobrażam sobie, żeby na całe życie zamknąć się w kilku smakach. Lubię poznawać nowe potrawy i dzielić się tymi swoimi odkryciami, żeby inni też mogli ich spróbować. Jak coś mi przypadnie do gustu to chcę natychmiast tego spróbować. Tak właśnie było z przepisem z ulotki supermarketu na to unikalne danie. Kurczak po marokańsku to super przepis dla wszystkich zapracowanych, którzy poszukują ciekawych smaków. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut plus czas na marynowanie i pieczenie i naprawdę warto spróbować. Wiem, że najlepszy kurczak po marokańsku jest podawany w Maroku ale jak to mówią…. jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma… :) Podałam go z kuskusem, do którego dorzuciłam garść rodzynek i zalałam bulionem, a jak się już zrobił dodałam dużo posiekanej pietruszki (wolę pietruszkę niż kolendrę) i startej skórki cytrynowej.

Kurczak po marokańsku – składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • po 1 łyżeczce: mielonego kminu, cynamonu i papryki
  • skórka otarta z jednej limonki
  • 3 łyżeczki oliwy

 

Przygotowanie:

1. Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Pałki opłukać, osuszyć i zrobić na każdej po 3 nacięcia.

2. Wszystkie składniki – oprócz pałek i bulionu – dobrze wymieszać i dopiero dodać i obtoczyć mięso w marynacie.

Kurczak po marokansku

Kurczak po marokansku

Kurczak po marokansku

Kurczak po marokansku

Kurczak po marokansku

3. Naczynie z mięsem wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

4. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min po czym wyjąć, podlać bulionem i dalej piec ok. 1 godziny, kilkakrotnie odwracając mięso aż się ładnie zrumieni i będzie mięciutkie.

Smacznego :)

Kurczak po marokansku

Kurczak po marokansku

Zobacz też: