Kurczak w piwie

Kurczak w piwie

W poszukiwaniu nowego przepisu na kurczaka sięgnęłam po piwo…. ale nie do picia 😉 Za piwem raczej nie przepadam…. można powiedzieć, że toleruję je latem do grilla… ale pomyślałam, że do gotowania czemu nie ;)! Do tego przepisu wykorzystałam piwo ciemne, które nadało potrawie specyficznego delikatnego posmaku…. Potrawka jest delikatna i aromatyczna i naprawdę warto ją przygotować… Zapraszam, oto kurczak w piwie :)!

Kurczak w piwie

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1-2 łyżki mąki
  • 400-500 ml piwa ciemnego, np. Guiness
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • olej Kujawski do smażenia
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarnka jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 150-200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Mąkę, paprykę, zioła prowansalskie, sól, pieprz wymieszać. Kurczaka opłukać, osuszyć i opanierować w mieszance. Obsmażyć kilka minut z każdej strony ma oleju rzepakowym Kujawskim. Przełożyć do większego rondelka.

Przygotowanie kurczaka w piwie Przygotowanie kurczaka w piwie

Na patelni obsmażyć również pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę. Smażyć kilka minut aż zrobią się lekko szkliste. Przełożyć do rondelka z kurczakiem. Dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe. Dolać piwo. Dusić na małym ogniu około godziny aż kurczak będzie miękki.

Przygotowanie kurczaka w piwie Przygotowanie kurczaka w piwie Przygotowanie kurczaka w piwie

Doprawić śmietanką. Jeśli sos jest za rzadki można wyjąć kurczaka i jeszcze go zredukować dłużej gotując albo zagęścić 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej rozrobionej z 1/3 szklanki zimnej wody.

Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl

Wielkanocna Książka Kucharska

Smacznego 🙂

Kurczak w piwie

Kurczak w piwie