Kurczak w pomarańczach z miętą

Kurczak w pomarańczach

Kurczaka można robić na różne sposoby. Najczęściej każdy z nas ma swoje ulubione przepisy i się ich trzyma… Czasem eksperymentujemy…. Oczywiście należę do tych co lubią kulinarne eksperymenty. Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie, więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie w 15 minut. Jak lubicie bardziej pikantne dania to możecie dodać płatki chili.

Kurczak w pomarańczach z miętą

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka
  • 150 ml soku świeżego soku z pomarańczy (2-3 pomarańcze)
  • 1 cała pomarańcza pokrojona w półplasterki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie płatki chili
  • olej do smażenia

1. Piersi opłukać i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem.

2. Na rozgrzanej oliwie zrumienić z obu stron piersi kurczaka. Smażąc go na małym ogniu około 4-5 minut. Jeśli dodajecie chili to w tym momencie. Dolać sok i półplasterki pomarańczy, zmniejszyć ogień na mały i przykryć patelnie/rondelek pokrywką. Zostawić na około 8-10 minut, ale w tym czasie dobrze jest raz czy dwa odwrócić piersi.

Przygotowanie kurczaka w pomarańczach Przygotowanie kurczaka w pomarańczach

3. Dodać masło i posiekaną miętę, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty na dużym ogniu aby sos lekko odparował. Podawać z ryżem lub kuskusem.

Przygotowanie kurczaka w pomarańczach

Smacznego 🙂

Kurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach

Źródło: 200 light chicken dishes, Hamlyn