Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym

 

Ten przepis na kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które szukają prostych i pysznych dań… nie może nie wyjść… i jak smakuje! 🙂

Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym – składniki:

  • 2 piersi kurczka
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, papryka
  • 50 ml wody
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia

 

Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Cebulę obieram i kroję w piórka. Pieczarki myję i kroję w plasterki. Na patelni podsmażam na oliwie cebulę aż się zeszkli i wrzucam do rondelka.

Kurczak w sosie śmietankowo-pieczarkowym

Następnie podsmażam kurczaka na złoty kolor i dorzucam do cebuli.

Kurczak w sosie śmietankowo-pieczarkowym

Pieczarki przesmażam przez 1-2 minuty tylko żeby lekko zmiękły i dokładam do kurczaka i cebuli.

Kurczak w sosie śmietankowo-pieczarkowym

Kurczak w sosie śmietankowo-pieczarkowym

Doprawiam solą i pieprzem. Dolewam ok 50 ml wody i śmietanę. Całość gotuję kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaję poszatkowaną natkę.

Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym

 

Podaję z pieczywem, ryżem lub pure ziemniaczanym.

Smacznego 🙂