Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym

Eksperymentowanie w kuchni przynosi różne efekty… ale spróbować zawsze warto, zwłaszcza z kurczakiem, który bardzo dobrze smakuje praktycznie ze wszystkim…

Potrzebujemy:

[unordered_list style="tick"]
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • ok. 400 g pieczarek
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 1 cebula
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowy, oliwa do smażenia
[/unordered_list]

 

Kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę. Doprawiam pieprzem, papryką i sosem sojowym. Wrzucam na rozgrzany tłuszcz.

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym

Po obsmażeniu kurczaka dodaję pokrojoną cebulę i smażę aż cebula się odrobinę zeszkli.

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym

Przerzucam wszystko do oddzielnego garnka w którym będę wszystko dusić. Na patelnię na odrobinę oliwy wrzucam umyte i pokrojone pieczarki.

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym

Po podsmażeniu dodaję pieczarki do kurczaka i cebuli. Podlewam ok. 50 ml wody i dodaję śmietanę i musztardę.

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym

Duszę aż sos zgęstnieje albo zagęszczam 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej z wodą. Sos musi być gęsty.

A podaję np. tak:

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym

Smacznego :)

Zobacz też: