Leniwe pierogi dyniowe
Od dawna już miałam ochotę ta takie leniwe dyniowo-szpinakowe połączenie! 🙂 Nie wiem tylko czy nazwać je pierogami czy kluskami? U mnie w domu mówiło się leniwe pierogi ale nazywane są również kluskami leniwymi. W sumie zwał jak zwał, aby tylko smakowały ;)! Ja oczywiście odbiegłam trochę od podstawowego przepisu i musiałam jeszcze dodać puree dyniowe. Na szczęście do dyni mam dostęp cały rok, a że ją uwielbiam to chętnie to wykorzystuję :)! Leniwe pierogi dyniowe postanowiłam połączyć z sosem szpinakowym z serem pleśniowym. Takie połączenie wyjątkowo nam smakowało i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę 🙂 ! Polecam! 🙂
Leniwe pierogi dyniowe
Składniki:
- 500 g sera białego (u mnie tłusty)
- dynia – 1,5 szklanki gęstego puree z dyni
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 4 szklanek mąki pszennej
- sól
Sos:
- 200 g świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła
- 100-150 g sera pleśniowego
- 150 g śmietany kremówki
- pieprz
1. Ser biały rozetrzeć dobrze widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać puree z dyni, jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i 3 szklanki mąki pszennej. Zagniatać i jeśli ciasto za bardzo się lepi dodawać resztę mąki. Podzielić ciasto na mniejsze kawałki. Z każdego formować wałek -można lekko podsypywać mąką – i ucinać małe kawałki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 3-5 minut od wypłynięcia.
2. Szpinak dobrze wypłukać i odcedzić na sicie. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i chwilę mieszać na małym ogniu. Dodać szpinak i całość mieszać aż szpinak zwiotczeje. Doprawić mielonym pieprzem (nie dodawałam soli, bo ser pleśniowy jest wystarczająco słony), dołożyć pokruszony na kawałki ser pleśniowy i wlać śmietanę. Mieszać całość przynajmniej do momentu rozpuszczenia sera.
Smacznego 🙂
skoraq cooks
11/02/2014 @ 09:30
Jestem leniwa jak te pierogi, więc najzwyczajniej w świecie wprosiłabym się na porcyjkę tych na zdjęciu 🙂 mlask, mlask 🙂
Salvador Dali
09/02/2014 @ 21:37
Mam dynię i już chyba wiem jak ją wykorzystam 😀
Suuuper połączenie!
Pan Deserek :)
09/02/2014 @ 10:02
Przyznam się, że nigdy nie jadłem takiej wersji – lubię ciasta dyniowe więc i ta wersja leniwych musi być pyszna. Zapisuje do kolekcji i do zrobienia 😉 A teraz idę na Twoje pyszne pączki Dorotko 😉
Dorota
09/02/2014 @ 12:25
O dużo straciłeś…:)!
mojamalakuchnia.wordpress.com
08/02/2014 @ 19:23
Dyniowych jeszcze nie próbowałam, zawsze zostaję przy tych tradycyjnych. Bardzo fajny pomysł do wypróbowania ; )
Dorota
09/02/2014 @ 12:24
Czasami dobrze jest odejść od tradycji…;)!
Andźka
08/02/2014 @ 15:35
U mnie nazywane po prostu “leniwe” 🙂 Ale masz rację- zwał, jak zwał. Ważne, aby były smaczne, a te wyglądają znakomicie.
Dorota
08/02/2014 @ 18:20
Dziękuję :)!
Kiedy Zjemy
08/02/2014 @ 10:18
wowowow, wygląda przepysznie! kocham dynie, kocham szpinak, cudowne połączenie! u mnie w domu mówi się na to po prostu leniwe 🙂
Dorota
08/02/2014 @ 18:21
To zapraszam do ich wypróbowania :)!
Marzena
07/02/2014 @ 14:03
…że leniwe to ok, ale ten szpinak…whm – uwielbiam:-)
Dorota
08/02/2014 @ 18:22
Ja mam ostatnio fazę na szpinakowo-dyniowe wariacje!
Natalia - Poezja Smaku
06/02/2014 @ 23:41
Takie leniwe muszą być pyszne! Ja robiłam tylko z samym szpinakiem, dynia musi podkręcać smak
Dorota
08/02/2014 @ 18:23
Natalio, koniecznie musisz spróbować takiego połączenia :)!
Łucja
06/02/2014 @ 22:47
też mnie takie dyniowe kuszą 🙂 ze szpinakiem musiały wspaniale smakować :D)
Dorota
08/02/2014 @ 18:23
Zapraszam do wypróbowania :)!
domowacukierniaewy.blox.pl
06/02/2014 @ 21:55
Bardzo smakowicie wyglądają, szkoda, ze dyni nie mam 🙂
Dorota
08/02/2014 @ 18:26
Zupełnie nie wiem, czemu w Polsce nie ma w całorocznej sprzedaży dyni piżmowej…. w UK jest w sprzedaży cały rok :)! Na szczęście!!!!
kulinarny blog samanthy
06/02/2014 @ 19:22
Pyszne ze szpinakiem, ja także znam jako leniwe. 🙂
Kaś
06/02/2014 @ 15:49
u mnie po prostu “leniwe” 🙂 fajny pomysł na wersję dyniową
Dorota
08/02/2014 @ 18:27
I jaki smaczny :)!
Shiral
06/02/2014 @ 14:16
U mnie też pierogi się zwą:) Nie znam osoby, która by ich nie lubiła:)
Dorota
08/02/2014 @ 18:45
Coś w tym jest ;)!
Pati
06/02/2014 @ 09:45
Fantastyczne danie! Uwielbiam leniwe i ich wariacje!
Dorota
08/02/2014 @ 18:46
Ja też 🙂
galantyna.pl
06/02/2014 @ 08:02
Takie leniwe z dynią uwielbiam na słodko 🙂
Dorota
08/02/2014 @ 18:47
Kusiła mnie taka kombinacja ale na razie wytrawana wersja zwyciężyła ;)!
Amber
06/02/2014 @ 07:34
Pysznie podane!
Dla mnie to raczej kluski,niż pierogi,ale i tak warte ,grzechu’.
Pozdrawiam!
Dorota
08/02/2014 @ 18:48
Zgadzam się :)! Pozdrawiam!
Magda C.
06/02/2014 @ 07:33
Piękne te leniwe pierożki! I super pomysł z dynią 🙂
Dorota
08/02/2014 @ 18:49
Bardzo smaczny :)!
kuchnia indyjska kimka
06/02/2014 @ 07:24
Pięknie się prezentują! Że świetnie smakują, to jest oczywiste 🙂 Szpinak, dynia – samo dobro.
Na pewno wypróbuję przepis.
Dorota
08/02/2014 @ 18:48
Bardzo się cieszę!!! Pozdrawiam :)!
margot
06/02/2014 @ 06:55
Świetne , takie już kompletne danie , bardzo mi się widzi
Dorota
08/02/2014 @ 18:30
Mi też:)!