Lody rabarbarowe
Na osłodę po mojej niezamierzonej nieobecności mam dla Was przepis na lody rabarbarowe. Domowe lody rabarbarowe oczywiście są pyszne, w smaku kwaskowe i bardzo kremowe. Idealne lody na letnie dni. Jeśli lubimy bardzo kwaskowe lody, dodajemy do nich po prostu mniej cukru… Na pewno warto wypróbować ten przepis 🙂
Lody rabarbarowe
Składniki:
- ok. 400 g rabarbaru
- 1-1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
oraz:
- 4 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 300 ml śmietany 30-36%
- 150 ml mleka
1. Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać cukier (więcej lub mniej w zależności jak kwaśny jest rabarbar i czy wolimy potrawy bardziej czy mniej słodkie) i sok. Gotować na małym ogniu aż rabarbar zrobi się miękki. Zostawić do przestudzenia a następnie przetrzeć przez sito.
2. Żółtka z cukrem przełożyć do szklanej miski, którą należy ustawić na garnku z gotującą wodą tak, aby dno miski nie stykało się z wodą. Ubijać żółtka, aż zrobią się puszyste (około 10 minut).
3. Śmietanę przelać do rondelka, dolać mleko, wymieszać i podgrzać, aby było bardzo ciepłe, ale nie dopuścić do zagotowania!
4. Do ubitych żółtek dolewać po trochu gorącej mieszanki śmietanowo-mlecznej, cały czas ubijając masę. Po dodaniu całej mieszanki zestawić miskę z rondelka z wodą ale cały czas od czasu do czasu mieszać masę. Jak już lekko przestygnie dodać rabarbar i dokładnie wymieszać. Zostawić do całkowitego ostygnięcia, pamiętać jednak, żeby ca jakiś czas pomieszać masę.
Po wystudzeniu przełożyć masę do pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co pół godziny mieszać masę, żeby rozbić kryształki lodu.
Smacznego 🙂
margot
23/06/2014 @ 09:18
takie lody to bym zjadła teraz
pieczarka mysia
22/06/2014 @ 20:54
Zakochałam się 😀
Amber
22/06/2014 @ 19:42
Kocham lody, a te są doskonałe!
Magda111
21/06/2014 @ 15:44
Takich cudności to jeszcze nie próbowałam;)
Opalanka
19/06/2014 @ 21:53
Piękne. Uwielbiam lody z kwaśną nutką:)
dżemdżus
19/06/2014 @ 16:23
Rabarbarowe lody muszą być odlotowe. Nawet w pobliskiej lodziarni słynącej z niestandardowych smaków na rabarbarowe nie trafiłam. Zachowam przepis i kiedy natknę się na rabarbar nie zawacham się go użyć 🙂
Magda C.
18/06/2014 @ 17:41
Ojej jak ja bym zjadła takich lodów, pycha!
Natalia - Poezja Smaku
18/06/2014 @ 00:17
Zjadłabym takie lody z miłą chęcią 🙂
Dorota
18/06/2014 @ 16:29
To zapraszam :)!
wiosenka27
17/06/2014 @ 17:56
Robiłam rabarbarowe, co prawda według innego przepisu ale też były pyszne:)
gin
17/06/2014 @ 15:50
Mmm, boskie 🙂
Kasia
17/06/2014 @ 13:41
mmm, pychota! 🙂
Zapraszam do mnie na Dietetyczną Pannę Cottę!
Pozdrawiam!:-)
domowacukierniaewy.blox.pl
17/06/2014 @ 07:54
Świetne! 🙂
majka
17/06/2014 @ 07:34
Mniam! Takie domowe lody to ja rozumiem 🙂 Szkoda, ze u nas juz nie ma rabarbaru…
Dorota
18/06/2014 @ 16:32
A ja, posadziłam kilka tygodni temu 3 rabarbary w donicach i za kilka tygodni -mam nadzieję – będę miała swój rabarbar 🙂
Pati
17/06/2014 @ 06:54
Z pewnością były pyszne, kwaskowate…