Łopatka pieczona

Lopatka pieczona

Łopatka pieczona to propozycja na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście dochodzi czas marynowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;) Oczywiście upieczoną łopatkę po ostygnięciu można traktować jako domową wędlinę i podawać do ulubionego pieczywa z ulubionymi dodatkami… Jak kto lubi…:)

Łopatka pieczona

Składniki:

  • około 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe (rozrobnione)
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 7 owoców jałowca (rozdrobnionych)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarnami)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki bulionu

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i pokroić w słupki. W mięsie ostrym nożem ponakłuwać dziurki i powkładać w nie czosnek. Resztę składników wymieszać i polać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przed włożeniem do piekarnika podlać bulionem.

Lopatka pieczona Lopatka pieczona Lopatka pieczona Lopatka pieczona

Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190 stopni około 1.5 -2 godzin.

Smacznego :)

Lopatka pieczona

Lopatka pieczona

Zobacz też: