Łopatka pieczona
Łopatka pieczona to propozycja na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście dochodzi czas marynowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;) Oczywiście upieczoną łopatkę po ostygnięciu można traktować jako domową wędlinę i podawać do ulubionego pieczywa z ulubionymi dodatkami… Jak kto lubi…:)
Łopatka pieczona
Składniki:
- około 1,2 kg łopatki wieprzowej
- 6 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe (rozrobnione)
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3 łyżeczki majeranku
- 7 owoców jałowca (rozdrobnionych)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarnami)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki bulionu
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i pokroić w słupki. W mięsie ostrym nożem ponakłuwać dziurki i powkładać w nie czosnek. Resztę składników wymieszać i polać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przed włożeniem do piekarnika podlać bulionem.
Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190 stopni około 1.5 -2 godzin.
Smacznego 🙂
Diana
18/10/2013 @ 14:02
Od razu lepiej wygląda niż te kupne zalane wodą wędliny, pycha
kulinarny blog saman
14/10/2013 @ 22:13
Domowa pieczeń zawsze przepyszna 🙂
lutka40
13/10/2013 @ 22:20
Pieczyste rewelacyjne .Dobrze ,że mój mąż nie widzi
Natalia - Poezja Sma
10/10/2013 @ 22:46
Pięknie upieczona, pyszne mięso
Ania
10/10/2013 @ 20:30
i właśnie za to ją lubię i wędlina i obiad:)
majka
10/10/2013 @ 09:03
Pycha! Dawno nie jadlam takiego pieczonego miesa. Wlasnie mi o tym przypomnialas 🙂
Pozdrowienia.
Ola in the kitchen
09/10/2013 @ 22:18
Bardzo często piekę w podobny sposób mięso. Tylko zamiast łopatki wybieram karkówkę. Mięso jest pyszne i aromatyczne a do tego wiem co jem 😀
Salvador Dali
09/10/2013 @ 18:44
aleeee kawał mięcha 🙂 Super pomysł na alternatywę dla schabowca 😉
Pati
09/10/2013 @ 16:25
Wygląda niesamowicie!
domowacukierniaewy.b
09/10/2013 @ 13:05
Pyszna taka domowa szyneczka 🙂 W takiej formie chętnie zjem.
Łucja
09/10/2013 @ 08:27
smaczny kawał mięsa 🙂 lubię takie, a najbardziej właśnie zimne i krojone do chleba 😀
Smakowe Kubki
09/10/2013 @ 06:51
Wspaniale i smacznie, choć nie przepadam za wieprzowiną, na tę propozycję skusiłabym się. Zdjęcia super.