Makaron z boczkiem i cukinią

Makaron z boczkiem i cukinia

U nas ostatnio leje, jest paskudnie i zaczyna się powoli włączać ogrzewanie… 🙁 Niestety idzie jesień i nastał już czas na cięższe potrawy, takie jak ten makaron z boczkiem i cukinią w sosie śmietanowym. Można z takim sosem pokombinować… możliwości jest wiele. Ja dodałam akurat rozmrożony groszek i posiekane zioła, bo miałam pod ręką… ale przecież można dodać coś innego. Makaron z takim sosem wyjątkowo smakował wszystkim członkom Rodzinki więc na pewno jeszcze go nie raz przygotuję :)! Zapraszam na pyszny makaron :)!

Makaron z boczkiem i cukinią

Składniki (porcja na 4-6 osób):

  • 400-500g makaronu rurki
  • 300g wędzonego boczku
  • 500g cukinii
  • 300ml śmietany 36%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 filiżanki rozmrożonego groszku
  • skórka z 1 cytryny
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • garść posiekanej pietruszki/koperku -opcjonalnie

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente.

2. W trakcie jak makaron się gotuje, kroimy w małą kostkę boczek, podsmażamy go na patelni aż się przyrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy opłukaną, osuszoną i pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię. Smażymy aż cukinia zmięknie (około 5-7 minut).

3. Dodajemy rozmrożony groszek, skórkę otartą z 1 cytryny, posiekane zioła i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dolewamy od razu śmietanę i mieszamy podkręcając gaz, żeby śmietana zaczęła się gotować i jak wystarczająco zgęstnieje odstawiamy z palnika i podajemy z makaronem, posypując parmezanem.

Przygotowanie makaronu z boczkiem i cukinia Przygotowanie makaronu z boczkiem i cukinia Przygotowanie makaronu z boczkiem i cukinia Przygotowanie makaronu z boczkiem i cukinia Przygotowanie makaronu z boczkiem i cukinia Przygotowanie makaronu z boczkiem i cukinia

Smacznego 🙂

Makaron z boczkiem i cukinia

Makaron z boczkiem i cukinia