Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Wykorzystałam to, że sezon na szparagi trwa i przygotowałam makaron ze szparagami w sosie śmietanowym. Oczywiście dodałam do sosu szpinaku, bo nie tylko go lubię, ale także jakoś bardzo mi pasuje takie szpinakowo-szparagowe połączenie. Danie jest łatwe do przygotowania a smakuje wyśmienicie. Zapraszam na makaron ze szparagami w sosie śmietanowym…. 🙂

Makaron ze szparagami

Składniki (dla dwóch osób)

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 10-15 szparagów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 200 ml śmietany 30-36 %
  • kawałek sera pleśniowego (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki startego parmezanu

1. Szparagi opłukać, odłamać końcówki i pokroić każdego na 2-3 części. Szpinak opłukać. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

2. Na rozgrzany (ale nie bardzo gorący) olej wrzucić pokrojony czosnek i cebulę. Smażyć 1-2 minuty. Dodać kawałki szparagów, ale bez główek. Smażyć 2-3 minuty.

Przygotowanie makaronu ze szparagami Przygotowanie makaronu ze szparagami

Następnie dodać szpinak i główki szparagów i smażyć 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i kawałek sera pleśniowego (u mnie dwie łyżki). Mieszać aż sos zgęstnieje.

Przygotowanie makaronu ze szparagami Przygotowanie makaronu ze szparagami Przygotowanie makaronu ze szparagami Przygotowanie makaronu ze szparagami

Podawać z makaronem i posypać parmezanem.

Smacznego 🙂

Makaron ze szparagami