Makaron z boczkiem i z kapustą włoską

Makaron z boczkiem i z kapustą włoską

Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu przypadł mi do gustu. Niestety miałam tylko makaron penne. Ale jakiś czas później jeszcze raz go zrobiłam ze świderkami i smakował tak samo wybornie… Oto przepis na makaron z boczkiem i włoską kapustą. Zapraszam :)

Makaron z boczkiem i włoską kapustą

Składniki:

  • pół główki kapusty włoskiej
  • ok. 500g makaronu
  • ok. 200g boczku (najlepiej wędzonego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • 6 łyżek startego świeżego parmezanu plus odrobinę do dekoracji
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia
  • sól, pieprz

 

Kroję boczek w kostkę i podsmażam na oliwie ok. 2-3 min, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w plasterki oraz chili pozbawione nasion i pokrojone w paseczki i smażę dalszych 5 min aż cebula zmięknie.

Makaron z boczkiem i z kapustą włoską

W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie żeby był al dente i 5 min przed końcem dorzucam do makaronu pokrojoną w paski kapustę.

Makaron z boczkiem i z kapustą włoską

Odcedzam makaron i kapustę i dodaję do boczku doprawiając solą, pieprzem i parmezanem.

Makaron z boczkiem i z kapustą włoską

Makaron z boczkiem i z kapustą włoską

Makaron z boczkiem i z kapustą włoską

Smacznego :)

Źródło: Silvana Franco, „Family”

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: