Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem

Zapiekanka z dynia

Jakiś rok temu zakochałam się w dyni i tak mi już zostało…:)! Dynia daje tyle możliwości! W mojej zakładce do zrobienia jest zapisanych mnóstwo ciekawych przepisów na potrawy z dyni, które wcześniej lub później wypróbuję… Sama też mam sporo pomysłów na to smaczne warzywo … Jednym z nich jest makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem, czyli prosty sposób na pyszny obiad. Bardzo mi smakuje połączenie dyni, szpinaku i fety w tej zapiekance… właściwie to nawet kurczak jest tu zbędny. Myślę, że wersja bezmięsna będzie równie smaczna:) Należy tylko pamiętać, że z podanych niżej składników wychodzi bardzo duża zapiekanka :)!

Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem – składniki:

(6-8 porcji)

  • 450 g makaronu (np. rurki)
  • 1 kg dyni – u mnie piżmowa – butternut squash
  • 2 piersi z kurczaka
  • 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 200 g sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 cebule
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietany 36%
  • sól, pieprz, papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, oliwa

1. Makaron ugotować tak aby był bardzo al dente tzn. musi być być lekko twardy ponieważ dojdzie w czasie zapiekania a jeśli będzie zbyt miękki po ugotowaniu to po zapieczeniu zrobi się z niego papka.

2. Dynię obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować na parze lub w wodzie lub upiec w piekarniku aż zrobi się miękka.

3. Szpinak świeży opłukać. Na odrobinie oliwy przesmażyć wyciśnięty czosnek (ale żeby nie zrobił się brązowy) a następnie dodać szpinak i mieszać kilka minut aż szpinak zrobi się wiotki. Jeśli używamy szpinaku mrożonego to po rozmrożeniu i odciśnięciu należy go smażyć aż odparuje większość wody.

4. Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oliwy. Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy pokroić w kostkę a następnie doprawić solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na małej ilości oliwy na złoty kolor.

Zapiekanka z dynia Zapiekanka z dynia

5. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę makaronu – lub całość jeśli tak wolimy – na to podsmażoną cebulę, kurczaka, dynię, szpinak. Na wierzch rozkruszamy fetę. Posypujemy tymiankiem, solą, pieprzem i szczyptą gałki. Śmietanę miksujemy z jajkami i wylewamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni około godziny. Najlepiej przykryć zapiekankę folią i dopiero odkryć na ostatnie 15-20 minut.

Zapiekanka z dynia Zapiekanka z dynia Zapiekanka z dynia Zapiekanka z dynia Zapiekanka z dynia

Smacznego 🙂

Zapiekanka z dynia

Zapiekanka z dynia