Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem

Makowa panienka

Jak to było…? Kwiecień – plecień, bo przeplata….. Niestety to powiedzenie sprawdza się u nas co do joty. Po kilku pięknych, wiosennych dniach z temperaturą dwadzieścia kilka stopni, nadchodzi weekend z dużo niższą temperaturą. Wielka szkoda, bo mieliśmy nadzieję na rozpoczęcie sezonu grillowego… Niestety przy takich temperaturach ani grilla ani nawet wycieczki rowerowej nie będzie… 🙁 Za to będziemy mieli sporo czasu na pracę w ogrodzie 😉

Żeby Wam osłodzić weekend zapraszam na dość nietypowy makowiec z cytrynowym kremem, popularnie nazywany Makową Panienką. Makowa panienka to połączenie makowo-kokosowo-migdałowych- dość chrupkich -blatów z kremem cytrynowym. Jeśli lubicie ciasto piegusek- to na pewno -to makowe ciasto z kremem też się Wam spodoba. Przepis znalazłam u Łucji. Zapraszam, oto makowiec inaczej, czyli Makowa Panienka. 🙂

Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem

Składniki na blaty makowe:
forma o wymiarach 26×30

  • 150 g suchego maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g posiekanych migdałów bez skórki
  • 50 g migdałów mielonych
  • 8 białek
  • 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu)

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest mieć dwie blachy o takich samych wymiarach….) Jeśli mamy jedną formę, to trzeba wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie- równe części- i przygotować dwie osobne masy, które należy kolejno piec.

W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone i mak. Białka ubić na sztywno, stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Na końcu resztę sypkich składników, wymieszać dokładnie łyżką i wylać na blaszkę. Piec 20 minut w 170 stopniach.

Przygotowanie makowej panienki Przygotowanie makowej panienki Przygotowanie makowej panienki Przygotowanie makowej panienki Przygotowanie makowej panienki

 

Tak samo przygotować i upiec drugi blat, ostudzić.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 375 ml mleka pasteryzowanego!
  • 200 ml soku z cytryny
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy lub otarta laska wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej
  • 4 żółtka
  • 200 g bardzo miękkiego masła

Dodatkowo: cukier puder

Zimne mleko (musi być pasteryzowane bo inaczej się zwarzy…) wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać ok. 120 ml i rozpuścić w tym budynie, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i jeszcze dobrze wymieszać. Pozostałą mieszankę zagotować i wlać do niej rozpuszczony budyń z żółtkami. Stale mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie makowej panienki Przygotowanie makowej panienki

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodając wystudzony budyń miksować do powstania gładkiego kremu.

Przygotowanie makowej panienki Przygotowanie makowej panienki

Gotowym kremem przełożyć blaty makowe. Górę ciasta oprószyć cukrem pudrem. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Smacznego 🙂

Makowa panienka

Makowa panienka