Makowiec

Makowiec przepis

Dzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec. Jak podaje wikipedia według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju i płodności oraz spokojnego snu.

Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam. :)

Makowiec – składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Masa makowa:

  • 1 puszka masy makowej z bakaliami
  • 1 kostka masła (250g)
  • 3 budynie śmietankowe (3x60g)
  • 1 szklanka bakalii (dowolne)

Polewa: zobacz tutaj

 

Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół.

W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami.

Przepis na makowca

Przepis na makowca

Przepis na makowca

Przepis na makowca

Przepis na makowca

Wlać rozrobione w 300 ml wody budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Jak ciasto ostygnie udekorować polewą i wiórkami lub inną dowolną posypką.

Smacznego :)

Makowiec przepis

Makowiec przepis

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: