Marynowane bakłażany z papryką
Muszę się przyznać, że dawno mi nic nie smakowało tak bardzo, jak te marynowane bakłażany z marynowaną papryką. Jest to bardzo smaczna przekąska w stylu włoskim, którą można podawać z serami i oliwkami. Można się nią zajadać z dodatkiem białego pieczywa albo wykorzystać, jako składnik sałatek. Na początku do tego dania wykorzystywałam samego bakłażana, ale później stwierdziłam, że papryka grillowana też idealnie tutaj pasuje.
Jeśli jeszcze nie kochacie bakłażana to teraz na pewno się w nim zakochacie, jeśli przygotujecie te marynowane bakłażany i marynowaną paprykę Na blogu również znajdziecie inne przepisy na bakłażana: Bakłażan w sosie jogurtowym, Pasta z bakłażana i pomidorów, Cannelloni – zapiekanka z bakłażana, Bakłażan smażony i inne…
Marynowane bakłażany z papryką
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 czerwone papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka oliwy
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- kilka gałązek świeżego rozmarynu, tymianku i natki pietruszki /lub można dodać suszonych /
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- nasiona chilli- opcjonalnie
- natka pietruszki do posypania
Bakłażany pokroić w plasterki. Plastry bakłażana osolić z dwóch stron i zostawić na durszlaku na około 20 minut. Następnie je przepłukać dobrze w zimnej wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Każdy plaster posmarować z dwóch stron olejem używając pędzelka i grillować na patelni, z każdej strony, aż zrobią się miękkie.
Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i posmarować oliwą. Smażyć na grillowej patelni aż zrobi się miękka. Zdjąć z patelni, przykrytą folią i zostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie ściągnąć skórkę.
Bakłażany i paprykę przełożyć do szklanego naczynia. Dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodać świeże lub suszone zioła. Doprawić solą i pieprzem i nasionami chilli. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym i zalać przygotowane bakłażany i paprykę. Zostawić żeby się zamarynowały na minimum 24 godziny.
Podawać posypane posiekaną natką pietruszki w towarzystwie białego pieczywa i oliwek. Najlepiej wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed jedzeniem.
Smacznego
dżemdżus
kwi 30, 2015 @ 13:14:43
Bakłażany uwielbiam w każdej postaci.
Salvador Dali
kwi 28, 2015 @ 19:36:17
ja pierwszy raz słyszę o marynowaniu! ale faaajne to musi być, faaajne
Magda C.
kwi 28, 2015 @ 17:13:05
Świetnie wyglądają te bakłażany
Smakowe Kubki
kwi 28, 2015 @ 08:23:05
Dorotko, wspaniała propozycja na rozpoczynający się sezon ogródkowo-grillowy , bakłażan, to moja miłość, dziś robię ratatouille z jego udziałem. Teraz bakłażany są najtańsze, ale kto by tam patrzył na cenę! trzeba je po prostu jeść. Marynuję bakłażany w taki sam sposób i słusznie zaznaczyłaś ,że tę marynatę należy jeść w temperaturze pokojowej, bo uwalnia pełny smak i zapach.Pozdrawiam.
Pati
kwi 28, 2015 @ 07:58:10
Z pewnością smakują wybornie!
domowacukierniaewy.blox.pl
kwi 27, 2015 @ 21:38:56
Świetne dani, kolorowe i jakie smaczne
cookiemonster
kwi 27, 2015 @ 20:28:39
Wygląda bajecznie i tak na pewno też smakuje
Angelika i Monika (Candy Pandas)
kwi 27, 2015 @ 18:18:02
Nie przetrawimy bakłażana :/ Nie ma mowy
marcela
kwi 27, 2015 @ 15:39:57
mmmmniam! jaki pyszności! Badzo bardzo chcę spróbować!
Kuchnia u Krysi
kwi 27, 2015 @ 14:30:22
Zachęcasz mnie tym przepisem, oj zachęcasz. Zjadłabym
Obuwie taneczne
kwi 27, 2015 @ 13:21:33
Mniam, mniam, mniam!!!
Amber
kwi 27, 2015 @ 12:06:40
Pysznie!
Bardzo lubię.
majka
kwi 27, 2015 @ 09:39:41
Alez pysznie! Uwielbiam baklazana. Zazdroszcze okrutnie takich pysznosci
Agnieszka
kwi 27, 2015 @ 08:33:29
Takie jedzenia bezwzględnie kojarzy mi się z latem