Młode ziemniaki z tymiankiem

 

Młode ziemniaki z tymiankiem

Potrzeba:

  • młode ziemniaczki – ok. 0,5 kg (w zależności od potrzeb ;))
  • tymianek (suszony lub świeży)
  • oliwa z oliwek , sól

Ziemniaczki po ugotowaniu i ostudzeniu kroję na połówki. Wkładam na rozgrzaną oliwę i smażę na złoty kolor kilkakrotnie obracając.

 

Jak zaczynają się już rumienić wrzucam tymianek – akurat mam świeży na oknie ale może być suszony – i solę.

Tutaj akurat korzystałam z grubej soli morskiej ale można użyć soli zwykłej.

Obracam jeszcze tak długo, aż wystarczająco (wg mnie) się zrumienią.

Można podawać tak przyrządzone ziemniaczki do praktycznie wszystkiego np. do kurczaka z pieczarkami.


Przepis zgłoszony do: