Muffinki bananowo orzechowe

Muffinki bananowo orzechowe

Te muffinki bananowo orzechowe przygotowałam dość dawno temu i dość długo czekały w kolejce do publikacji. Cały czas pojawiało się coś ważniejszego, sezonowego, nowego, a muffinki przecież można wrzucić na bloga w każdej chwili, bo zawsze jest na nie pora..:)! Ale ostatnio tak jakoś wyszło, że moja kolejka przepisów do opublikowania to głównie chleby… a przecież nie chciałabym zanudzać Was tą moją najnowszą obsesją..;) Postanowiłam jakoś przeplatać posty chlebowe innymi, żeby nie zrobiło się monotematycznie. Nie obiecuję, że w ogóle przestanę piec, bo to jest już mało prawdopodobne, ale przynajmniej postaram się zachować umiar..;)! Na razie zapraszam na pyszne muffinki bananowo-orzechowe, dobre na ciepłe i zimne dni, do kawy i do herbaty, dla pań i panów, dla dużych i tych mniejszych…:)

Muffinki bananowo orzechowe

Składniki:

  • 3 banany
  • 150 g orzechów włoskich
  • 110 g mąki pszennej
  • 110 g mąki razowej
  • 100 g cukru zwykłego
  • 70 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 45 ml maślanki

Banany zmiksować. Dodać cukry i jajka i wszystko razem zmiksować. Do masy dodać roztopione, przestudzone masło, sodę, mąki i maślankę. Zmiksować wszystko. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać.

Muffinki bananowo orzechowe Muffinki bananowo orzechowe Muffinki bananowo orzechowe Muffinki bananowo orzechowe Muffinki bananowo orzechowe

Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut – do suchego patyczka.

Smacznego 🙂

Muffinki bananowo orzechowe