Muffinki jagodowe (borówkowe)

Muffinki jagodowe

Muffinki jagodowe, a właściwie borówkowe (bo niestety brak jagód w polskim sklepie…) przygotowałam na nasz wypad nad morze, o którym pisałam wcześniej. To idealne rozwiązanie jak się chce szybko przygotować coś pysznego, łatwego do podziału i idealnego do transportu (dlatego też zrobiłam je bez żadnych kremów). Żałuję tylko, że musiałam je przygotować z borówkami a nie jagodami, ale jak to mówią…. jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;)! Zresztą… obie wersje są pyszne :)!

Muffinki jagodowe (borówkowe)

Składniki:

  • 55 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 ml mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • około 300 g jagód, borówek

1. Miękkie masło zmiksować z jajkami i cukrem. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem. Mleko połączyć z wanilią. Do zmiksowanej masy dodawać po trochu -na zmianę- mąkę z proszkiem i mleko z wanilią. Na koniec dodać jagody lub borówki i delikatnie wymieszać.

Muffinki borowkowe Muffinki borowkowe

2. Wykładać masę do foremek na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.

Muffinki borowkowe Muffinki borowkowe Muffinki borowkowe Muffinki borowkowe Muffinki borowkowe

Smacznego 🙂

Muffinki jagodowe

Muffinki jagodowe