Murzynek kokosowy z wiśniami

Murzynek kokosowy z wisniami

Dzisiaj mam dla Was przepis na kokosowego murzynka z wiśniami. To pyszne, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem wiórków kokosowych i wiśni zadowoli każdego. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Niebo na talerzu. Użyłam do murzynka wiśni mrożonych, bo akurat takie miałam ale można użyć wiśni z konfitury lub nalewki. Moje ciasto jest niższe, dlatego, że użyłam trochę większej blaszki niż ta zalecana. Na pewno warto wypróbować ten przepis 🙂

Murzynek kokosowy z wiśniami

Składniki (na blaszkę ok. 23x27cm):

  • 200 g masła
  • szklanka wody
  • pół szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 200 dag mąki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • ok. 300g wiśni (u mnie mrożone)

1. Masło roztopić w rondelku, dodać wodę, cukier, kakao i podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do lekkiego przestudzenia a następnie dodać wiórki kokosowe i mąkę przesianą z proszkiem.

Przygotowanie murzynka kokosowego z wisniami Przygotowanie murzynka kokosowego z wisniami

2. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masy a następnie delikatnie ubite białka połączyć z masą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę a na wierzch wyłożyć rozmrożone i osuszone wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony…. gdy wyjęty z ciasta jest suchy to ciasto jest upieczone.

Przygotowanie murzynka kokosowego z wisniami Przygotowanie murzynka kokosowego z wisniami Przygotowanie murzynka kokosowego z wisniami

Smacznego 🙂

Murzynek kokosowy z wisniami

Murzynek kokosowy z wisniami