Pączki angielskie „yum yum”
Pączki angielskie „Yum yum” to bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, (a zwłaszcza w Szkocji, skąd się podobno wywodzą) smażone ciastka, które są krzyżówką croissanta z pączkiem, choć zdecydowanie im bliżej do pączka. Właściwie do tej pory sama ich nie robiłam, bo jakoś nie było okazji, ale jak zobaczyłam je na Moich Wypiekach, to od razu postanowiłam je przetestować. Przepis pochodzi ze zbiorów Jamesa Mortona, który jest finalistą trzeciej edycji The Great British Bake Off. Pączki angielskie Yum yum wyszły pyszne i delikatne, chociaż najlepiej smakowały pierwszego dnia Wypróbujcie „yum yumsy”, bo naprawdę warto!
Pączki angielskie „yum yum”
Składniki na około 20 sztuk:
- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750)
- pół łyżeczki soli
- 28 g drożdży świeżych lub 14 g (2 saszetki) drożdży suchych
- 30 g cukru
- 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki
- 250 ml wody
- 1 jajko
Dodatkowo:
- olej, do smażenia
Lukier:
– 2 szklanki cukru pudru plus sok z 1 cytryny rozetrzeć i dodać odrobinę gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję…lukier powinien być wystarczająco rzadki, żeby można było łatwo go rozsmarować na ciastkach…
1. Do miski lub na blat przesiać mąkę, cukier, sól i suche drożdże (jeśli używamy drożdży świeżych to należy najpierw zrobić rozczyn) i wszystko mieszamy. Dodać masło i delikatnie wymieszać, ale nie wgniatać go w mąkę. Masło powinno być cały czas widoczne w postaci kawałków oprószonych mąką.
Dodać do masy roztrzepane jajko i wodę i wymieszać całość aż się składniki połączą w kulę, ale ciągle nie wgniatać masła w masę. Przykryć ciasto folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto ruszy.
2. Blat lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na duży prostokąt. Unieść końce krótszych boków i założyć je do środka. Następnie całość złożyć jak książkę, na pół. Cały proces wałkowania i składania powtórzyć 2 – 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Złożone ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
Można też obejrzeć film jak to składać tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=VqwqInhd5PI
3. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na prostokąt o grubości 7-10 mm. Pociąć w paski, każdy o szerokości około 1,5 – 2 cm. Zaplatać po 2 paski razem i złączyć końce. Zaplecione paski można podzielić na mniejsze kawałki (dobrze wiedzieć, w jakim dużym naczyniu będziemy je smażyć, aby nie wyszły nam za długie) Ja robiłam je w na kilka sposobów… jeden nawet w formie faworka…
Yumsy odłożyć -przykryte ściereczką- na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoją objętość.
4. Smażyć na tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni, z obu stron aż nabiorą złotobrązowego koloru. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Lukrować z obu stron.
Smacznego
naleśniki
mar 02, 2015 @ 21:40:36
Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis
Magda C.
lut 16, 2015 @ 21:03:17
Fajne te pączki, mogłabym jutro takie zjeść:)
Łukasz
lut 11, 2015 @ 14:32:11
Cudnie się prezentują. Sądzę, że ich nazwa jest jak najbardziej na miejscu, bo są yummy
Dorota
lut 11, 2015 @ 15:39:59
o tak
Kaś
lut 10, 2015 @ 15:09:45
krzyżówka croissanta z pączkiem? jej, to połączenie idealne
Magdalena
lut 10, 2015 @ 13:46:08
z chęcią spróbowałabym takiego angielskiego pączka, wygląda przepysznie!
Marzena
lut 10, 2015 @ 10:57:26
Zapewne byłyby ulubione mojej córki. Bardzo lubi słodycze pączkowe bez nadzienia:-)
skoraq cooks
lut 10, 2015 @ 10:19:39
Znając siebie, zeżarłabym wszystkie
Natalia - Poezja Smaku
lut 10, 2015 @ 00:48:45
Yuuuuuummy!
Opalanka
lut 09, 2015 @ 22:49:26
No przecudne!
margot
lut 09, 2015 @ 19:45:51
Ale cudo
Dorotka , a jak myślisz mogłyby przeleżeć w lodowce noc zamiast 30 minut?
Dorota
lut 09, 2015 @ 20:40:50
Alu, najlepiej zostawić na noc -w lodówce-na pierwsze wyrastanie. Mam nadzieję, że będą smakowały :)!
margot
lut 12, 2015 @ 20:13:24
Dorotka, wyrastałam w lodowce cała noc , po tym już składaniu , zrobiłam w formie oponek , do tego lukier z syropem klonowym , pycha
Dorota
lut 12, 2015 @ 20:49:54
Bardzo się cieszę! Następnym razem też zostawię je na noc! Pozdrawiam :)!
domowacukierniaewy.blox.pl
lut 09, 2015 @ 19:17:05
Wyglądają mega apetycznie!
Nemi
lut 09, 2015 @ 19:06:24
Omg…rewelacja!!! Kusisz niesamowicie:)
ilovebakepl
lut 09, 2015 @ 16:18:11
przypominają dawne świderki
www.martafwkuchni.blog.pl
lut 09, 2015 @ 13:51:54
jakie rewelacyjne pączki:) niedługo Tłusty Czwartek, przepis w sam raz na ten dzień:)
Dorota
lut 09, 2015 @ 20:41:26
Wart wypróbowania :)!
Pati
lut 09, 2015 @ 11:21:46
Bardzo yum, yum!
zjedz_mnie
lut 09, 2015 @ 09:56:17
Świetne, wyglądają zjawiskowo
Dorota
lut 09, 2015 @ 20:42:08
dzięki :)!
Łucja
lut 09, 2015 @ 09:15:17
Świetne
Podoba mi się ich kształt 
majka
lut 09, 2015 @ 07:19:12
Swietne! Podkradam jednego
Pani M.
lut 09, 2015 @ 06:52:17
Ale ładne Yum Yumsy
Bardzo chętnie skosztowała hm jednego. Strona mojewypieki obrosła już taka legenda, że czasem mam wrażenie, ze istnieje tylko ona (jeśli chodzi o inspiracje).
P.S. Przepiękny dzbanek w tle!