Panna cotta z galaretką truskawkową na białym winie

Panna cotta z galaretką truskawkową na białym winie

Coś dla wielbicieli kuchni włoskiej… pyszny deser panna cotta ale dzisiaj w połączeniu z galaretką z białego wina i truskawek… Trochę może odbiega od podstawowego przepisu ale warto spróbować takiego połączenia!

Panna cotta z galaretką truskawkową

Potrzebne będą:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 200 ml mleka
  • cukier waniliowy (lub nasiona z laski wanilii)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (choć ja akurat użyłam muscovado)
  • 2-3 łyżki żelatyny na 0.5 wywaru+ kilka łyżek wody do namoczenia

Na galaretkę truskawkową:

  • 3 łyżki cukru
  • ok. 100-200 g truskawek
  • 200 ml białego wina
  • 2-3 łyżki żelatyny na 0.5 wywaru+ kilka łyżek wody do namoczenia

 

Składniki na panna cottę wkładam do rondelka i podgrzewam na małym ogniu aż do zagotowania, po czym odstawiam i mieszam z namoczoną wcześniej w wodzie żelatyną aż do jej rozpuszczenia.

Cukier rozpuszczam w rondelku z grubym dnem po czym dodaję umyte, osuszone i pokrojone w plasterki truskawki.

Panna cotta z galaretką truskawkową na białym winie

Całość chwilę mieszam i dolewam podgrzane wino. Jak całość się zagotuje dodaję namoczoną wcześniej żelatynę i mieszam do rozpuszczenia.

Po przestudzeniu wlewam do naczynia odrobinę masy śmietanowej i wkładam do lodówki. Jak zastygnie polewam galaretką i znowu wstawiam do lodówki. Powtarzam czynności do wyczerpania mas.

Panna cotta z galaretką truskawkową na białym winie

Pozostałe w rondelkach masy można co jakiś czas odrobinę podgrzać, żeby nie zgęstniały za szybko.

Panna cotta z galaretką truskawkową na białym winie

Panna cotta z galaretką truskawkową na białym winie

 

Smacznego