Papryka faszerowana po śródziemnomorsku

Papryka faszerowana

Miałam mało czasu a goście tuż tuż… Potrzebowałam coś szybkiego i smacznego do przygotowania… No to może papryka faszerowana w stylu śródziemnomorskim? Jest lekka, szybka w przygotowaniu, zdecydowanie zdrowa – same warzywa, przyprawy, chudy ser feta i oliwa z oliwek… Okazało się, że jako przekąska zniknęła jako pierwsza – goście byli zachwyceni. Myślę, że od teraz dużo częściej papryka faszerowana będzie gościła na moim stole. Serdecznie zapraszam. :)

Papryka faszerowana po śródziemnomorsku – składniki:

  • 2 papryki
  • ok. 150-200 g sera fety
  • ok. 12 pomidorków koktajlowych lub 2 normalne
  • ok. 12 czarnych oliwek
  • ok. 10 listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek extra vergine (u mnie Monini)

 

Papryki myję kroję na połówki i usuwam nasiona. Do miski wkładam pokrojone na połówki oliwki i pomidorki.

Papryka faszerowana

Jeśli korzystam z dużych pomidorów to kroję je w kostkę. Dodaję pokrojoną w drobną kostkę fetę i pokrojone listki bazylii, wciskam czosnek. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oliwą z oliwek extra vergine Monini.

Papryka faszerowana

Farsz nakładam na połówki papryki, które wcześniej przekłuwam nożem aby soki mogły wypłynąć a nie zostać w środku.

Papryka faszerowana

Polewam na wierzchu jeszcze odrobiną oliwy z oliwek extra vergine Monini i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na jakieś 30-40 minut.

 

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana
Przepis brał udział w akcjach:

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: