Pasta z bakłażana i pomidorów

Pasta z baklazana

Ostatnio jakoś najbardziej mi smakują na kanapkach bezmięsne pasty… Dlatego jak zobaczyłam ten kawior bakłażanowo-pomidorowy na blogu beawkuchni.com to bardzo przypadł mi do gustu. To swego rodzaju pasta z bakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej. Zapiekankę przygotowałam tylko dodając część sosu do ugotowanego al dente makaronu z dodatkiem mozzareli. Jak lubicie bakłażana to na pewno ta pasta z bakłażana i pomidorów będzie Wam smakować 🙂

Pasta z bakłażana i pomidorów

Składniki:

  • 3 fioletowe bakłażany (u mnie zwykłe)
  • 2-3 pomidory
  • 2-3 szalotki (lub 1 cebula)
  • natka pietruszki (1 pęczek)
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • ocet balsamiczny (najlepiej zredukowany ‘krem’)
  • sól, pieprz do smaku

opcjonalnie :

  • papryczka chilli (lub papryka) w proszku
  • otarta skórka z cytryny
  • zrumienione na suchej patelni orzeszki piniowe

1. Opłukane bakłażany przeciąć wzdłuż, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50-60 minut aż zrobią się bardzo miękkie. Przestudzić.

2. Szalotki lub cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

Przygotowanie pasty z baklazana Przygotowanie pasty z baklazana

3. Szalotki/cebulę podsmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Dodać czosnek, wymieszać i smażyć około minuty. Dodać pomidory, posolić i dusić około 30 minut. Pod koniec dodać odrobinę octu balsamicznego i doprawić (pieprz, papryka/chilli)

4. Z upieczonych bakłażanów wydrążyć miąższ i rozgnieść go widelcem (można odsączyć na sicie, żeby potrawa nie była zbyt wodnista). Wymieszać miąższ z pomidorami i natką. Opcjonalnie można dodać otartą skórkę z cytryny. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem można posypać zrumienionymi orzeszkami piniowymi.

Smacznego 🙂

Pasta z baklazana