Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy

Jeśli lubicie hummus, to ta pasta z ciecierzycy na pewno będzie Wam smakować. Jak dla mnie to smarowidło idealne do kanapek, krakersów lub jako dip. Można dodawać do niego ulubione zioła i przyprawy. Dobrze jednak pamiętać o dodatku kminu rzymskiego, który idealnie do ciecierzycy pasuje. Oczywiście zamiast ciecierzycy z puszki można użyć suchej, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości. Przepis na pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów znalazłam na blogu Eksplozja Smaku i na pewno będę do niego często wracać. Polecam 🙂

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • natka pietruszki (lub kolendry)
  • 1 łyżeczka soku z limonki/ cytryny
  • po pół łyżeczki: soli, mielonego pieprzu, mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego /lub zalewy od pomidorów

Ciecierzycę odcedzić. Natkę pietruszki opłukać i osuszyć, odciąć grubsze łodyżki.

Przygotowanie pasty z ciecierzycy

Wszystkie składniki przełożyć do melaksera i zmiksować. Najlepiej zacząć miksować z dodatkiem 1-2 łyżek oleju/zalewy a później dodać go więcej, w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję.

Smacznego 🙂

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy