Pasta słonecznikowa do chleba
Jeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne, a właściwie są nijakie, ale już dodatek suszonych pomidorów, ziół i przypraw nadaje paście odpowiedniego charakteru. Do tej pasty na pewno wrócę i już mam kilka pomysłów na jej urozmaicenie :)! Wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo ta pasta z nasion słonecznika jest i smaczna i zdrowa :)!
Pasta słonecznikowa do chleba
Składniki:
- 1–1,5 szklanki suchych ziaren słonecznika
- 10–15 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 cebula
- 1 pęczek zielonej natki pietruszki/ lub kilka listków bazylii
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pierwszego tłoczenia
- sól, pieprz do smaku
- pikantna przyprawa typu cayenne, ostra papryka według uznania
- 1/2 łyżeczki wędzonej suszonej papryki
- opcjonalnie ząbek czosnku
Ziarna słonecznika zalać zimną wodą, przykryć i odstawić na całą noc. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem.
Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć do miękkości na patelni w oliwie z suszonych pomidorów (lub zwykłej) Ostudzić.
Suszone pomidory, opłukaną pietruszkę lub bazylię, podsmażoną cebulę, przyprawy, oliwę/olej i jeśli używamy przeciśnięty przez praskę czosnek miksujemy w blenderze. Łączymy ze zmiksowanymi ziarnami słonecznika.
Doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie dodajemy więcej oliwy/oleju jeśli jest za gęsta.
Smacznego 🙂
Inspiracja:
http://ankawell.blogspot.co.uk/2014/01/pikantna-pasta-sonecznikowa.html
http://dzemdzus.blogspot.co.uk/2014/03/nobilitacja-dla-pasty-z-pestek.html
skoraq cooks
29/04/2014 @ 21:57
Muszę wreszcie zrobić 🙂
lutka40
29/04/2014 @ 21:03
ŚWIETNY POMYSŁ !
Amber
29/04/2014 @ 17:08
Ja zawsze mam ochotę na takie smarowidło!
Pycha.
ankawell
29/04/2014 @ 07:39
Cieszę się, że Ci smakowała 🙂
Pozdrawiam serdecznie
mojamalakuchnia.wordpress.com
28/04/2014 @ 20:13
Myślę, że ta pasta musiała być bardzo smaczna. Pozdrawiam!
Asia
28/04/2014 @ 09:29
Jestem ciekawa jej smaku.
Kulinarna Fuzja
27/04/2014 @ 12:07
Też ostatnio robiłam podobną pastę ! jednak Twoja wygląda znacznie lepiej 🙂
Dorota
28/04/2014 @ 17:27
Na pewno nie wygląda lepiej…. ale dziękuję i pozdrawiam :)!
Smaczny kąsek
26/04/2014 @ 21:02
Uwielbiam wszelakie smarowidła! U mnie dzisiaj był hummus 🙂
Dorota
28/04/2014 @ 17:28
Hummus uwielbiam :)!
kulinarny blog samanthy
26/04/2014 @ 18:52
Oczywiście sprobuję z ochotą, uwielbiam takie pasty 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
26/04/2014 @ 11:33
Wygląda bardzo apetycznie:) Może i ja się skuszę? 🙂
Dorota
28/04/2014 @ 17:28
Wypróbuj, bo warto :)!
Ola in the kitchen
25/04/2014 @ 19:36
Znam to smarowidło i jest fantastyczne w smaku 😀 mniammm
Smakowe Kubki
25/04/2014 @ 18:07
Znakomicie się zapowiada, zapisuję, zrobię .
Natalia - Poezja Smaku
25/04/2014 @ 13:26
Coś pysznego, a ile zdrowia!
Łucja
24/04/2014 @ 22:34
Widzę że i Ty się skusiłaś na tą pastę, a ja zwlekam nie wiem dlaczego ; /
Dorota
25/04/2014 @ 14:56
Łucjo, zawsze jeszcze możesz ją zrobić :)! A naprawdę warto!
Salvador Dali
24/04/2014 @ 21:56
Robiłam i ja 😀
Jest genialna ta pasta!
Ania
24/04/2014 @ 20:46
wszelkim pastom do chleba mówię stanowcze TAK:D
Magda C.
24/04/2014 @ 19:33
Bardzo smakowita pasta! Muszę zrobić 🙂
Loreta
24/04/2014 @ 19:17
Jejku ale mam na nią ochotę!
Nemi
24/04/2014 @ 18:29
Zapisane do przetestowania;) Lubię takie pasty;)
Monica
24/04/2014 @ 16:15
Wow świetna pasta! Chyba się pokuszę i taką popełnię 😉
Pozdrawiam serdecznie!
PysznaToskania
24/04/2014 @ 13:52
Jaki świetny pomysł! Do wypróbowania, koniecznie 🙂
Pati
24/04/2014 @ 12:12
Uwielbiam wszelkie pasty, a ta bardzo mnie zaintrygowała…
margot
24/04/2014 @ 06:38
Ooooo jaka smakowita i pięknie wyglądająca pasta