Pasztet domowy ze śliwkami

Pasztet domowy ze sliwkami

Pasztet domowy każdy z nas lubi ale nie każdy sam robi… a szkoda… bo jego przygotowanie wbrew pozorom  nie jest skomplikowane, a smak takiego domowego pasztetu jest zawsze wyjątkowy. Ja przygotowując pasztet przed Świętami chciałam mu nadać odświętny charakter i zaszalałam dodając do niego śliwki namoczone w brandy ale to nie jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie z wieprzowiny, wątróbki drobiowej i boczku wędzonego. Można oczywiście przygotować go z różnych rodzajów mięsa i dodać zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce i na co akurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać…

Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:

  • 1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)
  • ok. 600 g boczku wędzonego
  • ok. 800 g wątróbki z kurczaka
  • 4 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • ok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oliwa do smażenia
  • owoce jałowca, rozmaryn (opcjonalnie)

Mięso umyte i pokrojone w kawałki przełożyć do rondelka. Dodać obrane warzywa (marchew, pietruszkę, por, czosnek) i zalać wodą. Dodać sól, kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i owoce jałowca i rozmaryn. Gotować aż mięso zrobi się miękkie i odstawić do ostygnięcia.

Pasztet domowy ze sliwkami

Śliwki – jeśli dokładamy – kroimy i podgrzewamy w rondelku z brandy aż wchłoną płyn.

Pasztet domowy ze sliwkami

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie do miękkości.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni a na koniec dodajemy umytą, oczyszczoną wątróbkę i smażymy całość tylko chwilkę żeby tylko wątróbka przestała być surowa. (Zamiast ją podsmażać można też ją na kilka minut włożyć do gotującego się mięsa ale gdy zrobi się różowa to trzeba ją wyjąć).

Wyjęte mięso – bez warzyw, podsmażoną cebulę, boczek i wątróbkę najlepiej zmielić 2 razy w maszynce do mielenia lub zmiksować partiami w melakserze. Dodać do masy namoczoną w wywarze z mięsa i lekko odciśniętą bułkę, jajka i śliwki.

Pasztet domowy ze sliwkami

Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dobrze wszystko wymieszać a gdy masa jest za sucha to trzeba dodać do niej trochę wywaru z mięsa, żeby była luźniejsza.

Przełożyć do 2 foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem. Wierzch można posypać bułką tartą.

Pasztet domowy ze sliwkami

Pasztet domowy ze sliwkami

Pasztet domowy ze sliwkami

Piec w temperaturze 180 stopni około godziny.

Pasztet domowy ze sliwkami

Smacznego 🙂