Pasztet z kurczaka z grzybami

Pasztet z kurczaka

Do Świąt zostało niewiele czasu a ja tak do końca nie zdecydowałam, co przygotuję. Mam nadzieję, że uda mi się – choć raz – nie przygotować za dużo jedzenia…. choć byłoby to niezłe wyzwanie 😉 Na 100 procent zrobię pasztet z kurczaka, którym ostatnio się zajadaliśmy. Obiecałam, że przed Świętami podzielę się z Wami tym przepisem na pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami. Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.

Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet z królika czy pasztet ze śliwką, a dla osób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam 🙂

Pasztet z kurczaka z grzybami

Składniki:

  • 800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości)
  • 400g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1-2 garści suszonych grzybów
  • 1 ugotowana marchewka
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 1 płaska łyżka soli (staram się mało solić…)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

1. Dzień wcześniej grzyby namoczyć w zimnej wodzie grzyby. Zostawić na noc, najlepiej obciążając naczynie z grzybami- w sporej ilości wody -talerzykiem tak, aby grzyby w całości były zanurzone w wodzie. Następnego dnia przelać grzyby z wodą, w której się moczyły do rondelka i gotować około 40-50 minut. Odcedzić i ostudzić.

2. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na patelni na oleju. Dodać ugotowane grzyby i wszystko smażyć około 5 minut. Dodać oczyszczoną z błonek wątróbkę i smażyć chwilę, aby tylko wątróbka ścięła się z wierzchu, bo w środku ma zostać różowa! Przestudzić.

Przygotowanie pasztetu z kurczaka Przygotowanie pasztetu z kurczaka Przygotowanie pasztetu z kurczaka

3. Obrane mięso z kurczaka, marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i kilka razy delikatnie uderzyć foremką o blat, aby masa dobrze się rozłożyła. Wierzch posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut.

Przygotowanie pasztetu z kurczaka Przygotowanie pasztetu z kurczaka Przygotowanie pasztetu z kurczaka Przygotowanie pasztetu z kurczaka Przygotowanie pasztetu z kurczaka

4. Wystudzić a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego 🙂

Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka

zBLOGowani.pl