Pieczona kaczka z jabłkami

Pieczona kaczka z jablkami

Wymyśliłam sobie żeby upiec kaczkę. Z mięsem delikatnym i rozpływającym się w ustach i chrupiącą skórką…:) A że specjalista od kaczek ze mnie… żaden, to postanowiłam ją przygotować w tradycyjnej odsłonie, czyli z jabłkami i w majeranku. Trochę się bałam, bo mój piekarnik często nie chce ze mną współpracować, ale postanowiłam, że go troszkę przechytrzę i kaczkę piekłam w zamkniętym naczyniu i tylko ostatnie pół godziny piekłam ją na kratce… Kaczka z jabłkami wyszła pyszna… 🙂

Kaczka z jabłkami – składniki:

  • 1 kaczka ok. 2 kg
  • 2-3 jabłka (kwaśne)
  • po ok. 2 łyżeczki soli i pieprzu
  • 4-5 łyżek majeranku
  • olej do smarowania naczynia

 

1. Umytą i osuszoną kaczkę nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku.

Pieczona kaczka z jablkami

2. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

3. Po wyjęciu z lodówki faszerujemy kaczkę pokrojonymi cząstkami jabłek posypanymi majerankiem i zamykamy wykałaczkami lub zaszywamy.

Pieczona kaczka z jablkami

Lekko nakłuwamy nożem skórkę, aby w czasie pieczenia lepiej się wytapiał tłuszcz. Następnie kaczkę przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia i zostawiamy, żeby ociepliła się do temperatury pokojowej.

4. Wstawiamy zamknięte naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1,5-2 godzin aż mięso będzie miękkie co jakiś czas polewając je wytapiającym się tłuszczem. Po tym czasie wyjąć mięso z naczynia i położyć na kratce i dopiec jeszcze ok. 20-30 minut aż skórka zrobi się rumiana.

Pieczona kaczka z jablkami

Sos powstały z pieczenia można przecedzić przez sitko i zagęścić mąką lub odparować.

Smacznego 🙂

Pieczona kaczka z jablkami

Pieczona kaczka z jablkami

Print Friendly
Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: