Pieczona kaczka z jabłkami
Wymyśliłam sobie żeby upiec kaczkę. Z mięsem delikatnym i rozpływającym się w ustach i chrupiącą skórką…:) A że specjalista od kaczek ze mnie… żaden, to postanowiłam ją przygotować w tradycyjnej odsłonie, czyli z jabłkami i w majeranku. Trochę się bałam, bo mój piekarnik często nie chce ze mną współpracować, ale postanowiłam, że go troszkę przechytrzę i kaczkę piekłam w zamkniętym naczyniu i tylko ostatnie pół godziny piekłam ją na kratce… Kaczka z jabłkami wyszła pyszna… 🙂
Kaczka z jabłkami – składniki:
- 1 kaczka ok. 2 kg
- 2-3 jabłka (kwaśne)
- po ok. 2 łyżeczki soli i pieprzu
- 4-5 łyżek majeranku
- olej do smarowania naczynia
1. Umytą i osuszoną kaczkę nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku.
2. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
3. Po wyjęciu z lodówki faszerujemy kaczkę pokrojonymi cząstkami jabłek posypanymi majerankiem i zamykamy wykałaczkami lub zaszywamy.
Lekko nakłuwamy nożem skórkę, aby w czasie pieczenia lepiej się wytapiał tłuszcz. Następnie kaczkę przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia i zostawiamy, żeby ociepliła się do temperatury pokojowej.
4. Wstawiamy zamknięte naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1,5-2 godzin aż mięso będzie miękkie co jakiś czas polewając je wytapiającym się tłuszczem. Po tym czasie wyjąć mięso z naczynia i położyć na kratce i dopiec jeszcze ok. 20-30 minut aż skórka zrobi się rumiana.
Sos powstały z pieczenia można przecedzić przez sitko i zagęścić mąką lub odparować.
Smacznego 🙂
KIM
25/10/2013 @ 10:50
na pewno jest dobra ale na zdjęciu wygląda jakby miała czarną ospę lub uciekła z pożaru….
Dorota
25/10/2013 @ 17:28
Dobre 🙂 A to tylko aromatyczny majeranek ;)!Pozdrawiam!
Dorota
04/06/2013 @ 12:30
Szkoda 🙁
Jan
02/06/2013 @ 10:59
W srodku pewnie dobra,ale skórka niestety spalona.
Natalia
22/01/2013 @ 20:23
Wygląda pięknie, wspaniale się prezentuje
Loreta
22/01/2013 @ 19:18
Musiała być pyszna!
Samantha
22/01/2013 @ 17:29
Przepyszna wyszła ! Och narobiłaś mi smaku, z jabłkami rewelacyjna 🙂
Fariba
22/01/2013 @ 13:29
tez bym lubila
droczilka
22/01/2013 @ 07:12
Co tu duż mówić, wspaniała i przepyszna klasyka. Uwielbiam kaczusię! 🙂